Jaan Tammsalu: pisike Eesti riik sai oma sünnipäeva varahommikul Putinilt tervituse

Jaan Tammsalu: pisike Eesti riik sai oma sünnipäeva varahommikul Putinilt tervituse

Õpetaja Jaan Tammsalu (Foto: Tallinna Jaani koguduseja kiriku Facebooki leht)

Tallinna Jaani kouduse õpetaja Jaan Tammsalu jagas täna oma Facebooki lehel mõtteid riigi iseseisvuspäeva teemal seoses tänaste kogu maailma vapustanud sõjasõnumitega:

“Pisike Eesti riik sai oma sünnipäeva varahommikul Putinilt tervituse. Ta soovis meile õnne! Miks ta seda just sel päeval tegi? Aga miks alustas üks tema eelkäijatest Maarjapäeval Maarjamaal tuhandete küüditamist?

Vastus on lihtne. Midagi ei ole juhuslikku. Meie siin peame sellest ju aru saama, et sellised õnnesoovid just sellistel päevadel peavad meile selgeks tegema, et tõeline õnn tabab meid siis, kui oleme õnnitleja omand. Siis on meil odavat kütust ja odavat leiba ja saame Krimmi pioneerilaagrisse saata oma lapsi. Oleme ühe suure perekonna pisike õnnelik osa.

Õnnitleja teab, et ega me seda ilma Ukrainat pommitamata ei mõista. Me peame teadma, mis meiega juhtub, kui me ise meile pakutud erilist õnne vastu ei võta. Ega me pea siis nii rumalad olema, et meilegi peab suure õnne pommidega kohale tooma.

Homme hommikul tulevad ukrainlased koos eestlastega panema Tallinna Jaani kiriku läänepoolsesse külge uut Dolores Hoffmanni poolt loodud vitraažakent. Selle tipus on ingel. Keskel meie rahvuslikud sümbolid. All evangelist Luukas, kes on tõstnud kõigi nende poole oma õnnistava käe, kes vaatavad ta poole. Teisel pool torni on juba Johannes tegemas sedasama – õnnistamas möödujaid, seisatujaid.

Me ei vaja õnne, mida tuuakse pommide ja tankidega. Me vajame kõigeväelise vägevat õnnistust ja me palume seda õnnistust ja kaitset ka Ukraina rahvale ja riigile.”

Vaimulik läkitas täna sotsiaalmeediasse veel teisegi postituse, milles kutsub üles mitte hirmu tundma, vaid palvetama:

“Kutsun kõiki palvetama kogu südamest Ukraina ja Eesti ja kogu maailma pärast. Asetan siia ühe võimaliku palve, aga igaüks meist saab ju paluda just nii, nagu ta tunneb olevat täna kõige mõistlikum. Peaasi, et me ei laseks hirmul end halvata vaid kõneleksime Temaga, kes on suurem kõigest.

Issand, Kõigutamatu Kese, ära lase meist lahti, hoia ja õnnista meid!

Me palume Sind Ukraina pärast, inimeste pärast, kes seal hukkuvad, inimeste pärast, kes kannatavad, inimeste pärast, kes on hirmul – ole neile armuline! Õnnista neid, kes kaitsevad oma rahvast, oma riiki. Hoia ja varja, anna tarkust neile ja Ukraina riigi juhtidele.

Me palume Sind Lääne maailma juhtide pärast! Anna neile julgust ja tarkust, armastust! Aita, et nad taipaksid, et kui Ukraina jäetakse üksinda, jäetakse peagi ka neid ja meid, võetakse palju enam kui see, millest paljud praegu kardavad ilma jääda! Kingi armastust, mis ajab kartuse välja!

Issand, me palume Sind Venemaa juhtide pärast! Peata Sina kurjus, halastamatus! Sina tead, et ka see on võimalik! Me palume Sind Vene õigeusu kiriku pärast! Aita selle kiriku juhtidel olla need, kes ei lähe valitsejate kurjusega kaasa, ega unusta iial, kes on kuningate Kuningas, isandate Isand ja kelle ees meil kõigil tuleb kord seista ja aru anda oma tegudest ja tegematajätmistest!

Kingi meile kõigile tarkust, mis on ülem inimlikust mõistusest! Halasta inimkonna peale! Halasta meie kõikide peale. Jeesuse, meie Lunastaja läbi, aamen!”

Lisa kommentaar