Täna on kirikureformaator Martin Lutheri sünnipäev

Täna on kirikureformaator Martin Lutheri sünnipäev

Täna, 10. novembril tähistame saksa preestri, protestantliku reformatsiooni peategelase Martin Lutheri sünnipäeva. Endise munga ja teoloogiaprofessori teene on 16. sajandi Euroopas alustanud protestantlik reformatsioon, mis muutis lääne tsivilisatsiooni kulgu. Selle käigus kummutas Luther mitmeid katoliku kiriku seniseid õpetuslikke seisukohti ja juurdunud tavasid ning oli teravalt vastu kiriku senisele veendumusele, et Jumalale saab patte lunastada rahaga.

Martin Luther (sünnilt Luder) sündis 1483 aastal Saksamaal Eislebenis Hans ja Margarethe Luderi vanima pojana. Hans Luder suunas oma poega advokaadikarjääri suunas, seetõttu õppis Martin Luther Mansfeldis ja Magdeburgis kirja- ja kõnekunsti. Martin sai põhjaliku ladina keele väljaõppe ja õppis ka kümme käsku, Issanda palvet, Apostlite usutunnistust ning hommikust ja õhtust palvet.

1501. aastal astus Martin Luther õppima Erfurti ülikooli, mis oli sel ajal Saksamaa üks silmapaistvamaid ülikoole. Selle lõpetas ta 1505. aastal. 2. juulil 1505. aastal jäi Martin Luther teel ülikoolist koju äikesetormi kätte. Surmahirmus hüüdis ta appi Püha Annat ning lubas, et kui talle tema elu säästetakse, pühendab ta selle Issanda teenimisele. Nagu lubatud, lahkus ta ülikoolist, müüs oma raamatud maha ja astus Erfurti Augustinuse kloostrisse. 7. juulil astus Martin Luther Püha Augustinuse Ordu liikmeks. 1507. aastal pühitseti ta preestriks ning 1508. aastal hakkas ta juba ise usuteadust õpetama Wittenbergi Ülikoolis.

1517. aastal kuulutas paavst Leo X välja uue indulgentside väljaandmise, mis toetaks Püha Peetruse basiilika ehitamist. See samm vihastas Lutherit väga. 31. oktoobril 1517 naelutas ta Wittenbergi linnakiriku uksele nn. “95 teesi”, milles juhtis tähelepanu mitmetele katoliikliku kiriku kitsaskohtadele nagu näiteks indulgentsid ehk patukustutuskirjad. Kuigi Martin Lutheri eesmärgiks ei olnud kiriku lõhestamine, sai sellest alguse protestantliku kiriku loomine ja tänapäeval tähistatakse 31. oktoobrit kui usupuhastuspüha.

„95 teesi“ levitati laialdaselt kogu Saksamaal ning sealt jõudsid „teesid“ ka Prantsusmaa, Inglismaa ja Itaalia kaudu kõikjale Euroopasse, kuulutades sellega protestantliku reformatsiooni algust.

Martin Luther tõlkis Piibli saksa keelde, kuna leidis, et Piibel peab olema kõigile arusaadav ja tema teeneks võib pidada ka Piibli tõlkimist teistesse keeltesse, mis oli aluseks paljude väiksemate keelte jaoks kirjakeele väljatöötamiseks. Ka ühtse eesti kirjakeele aluseks oli 1739. aastal väljaantud eestikeelne Piibel.

Martin Luther suri 18. veebruaril 1546. aastal oma sünnikohas Eislebenis ning on maetud Wittenbergi.

Lisa kommentaar