Täna on esimese ordineeritud naiskirikuõpetaja Laine Villenthali  100. sünniaastapäev

Täna on esimese ordineeritud naiskirikuõpetaja Laine Villenthali  100. sünniaastapäev

Õpetaja Laine Villenthal (Foto: Eesti Kirik)

„Laine usuelu oli väga sügav ja seeläbi oli tal ka eriline side Jumalaga, keda ta jäägitult usaldas. Laine lootis alati ja kõiges Jumala peale. Ta lasi Jumalal end elus juhtida ja teadis, et kõik, mis Jumal teeb, on hea ning iga asi tuleb kasuks neile, kes Jumalat armastavad,“ meenutas Nissi koguduse õpetaja Lea Jants ajalehes Saue Valdur oma eelkäijat, kes avas tee täna juba 55 aastat kestnud naisvaimulike ordineerimisele Eestis.  

16. novembril 1967 kirikuõpetajaks ordineeritud Laine-Reseda Villenthalist (1922–2009) sai Eesti esimene ametisse pühitsetud naisvaimulik. Esimese naisterahva ordinatsioonini Soomes kulus veel enam kui kümme aastat ning Saksamaalgi ei olnud veel ühtegi naist kirikuõpetajaks pühitsetud.

Võrumaal Misso kirikus jutlustajana ning Pindi ja Petseri koguduse õpetajana teeninud Laine Villenthal sündis Ellamaal Saapa talus 29. juunil 1922. aastal ja ristiti ning leeritati Nissi kirikus. Kirikutööle pühendunud naine sai tuntuks ning kui Lõuna-Eesti asulas Missos vajati jutlustajat, lähetas peapiiskop Jaan Kiivit seenior sinna noore Laine Villenthali. Seda tööd tegi tulevane vaimulik pühendumusega kümme aastat. Seejärel saadeti Laine Pindi kogudusse, mis oli kirikuõpetajata, et ta teeniks sealgi jutlustajana ning peaks jumalateenistusi ja talitusi. Pindi inimesed aga soovisid, et armastatud jutlustajast saaks nende õpetaja ja hingekarjane.

Roheline tuli naiste vaimulikuks ordineerimisele oli antud juba 1926. aasta kevadtalvisel kirikukonverentsil, kus professor Johan Kõpp nentis, et teatavates õpetustes on naisi usulistes asjus meestest allapoole hinnatud. Kirikukonverents leidis, et Eesti luteri kirikus võivad edaspidi naised igasugustes kirikuametites teenida.

Laine Villenthal noore vaimulikuna (Foto: EELK arhiiv/Eesti Kirik)

Pindi koguduse sooviavalduse võttis arutlusele kirikuvalitsus ja sündis otsus Laine Villenthal kirikuõpetajaks ordineerida. Pidulik talitus oli Tallinna Toomkirikus 16. novembril 1967, kus koos Villenthaliga pühitseti vaimulikuametisse teinegi legendaarne kirikuõpetaja: Läänemaalt Ristilt pärit tulevane Ida-Harju praost ja viimase eluetapi Ruhnu kirikuõpetajana teeninud Harri Rein.

Laine Villenthal oli Pindi koguduse õpetajaks saades 45-aastane, oma teenistuse koguduses lõpetas ta 81-aastasena. Õpetaja Lea Jants kirjeldas nendesse aastatesse mahtunud mitmekülgset tegevust hingekarjasena: Pindi koguduse kõrval teenis vaimulik ka Vastseliinas ja 1984. aastast ühtaegu ka Petseri koguduses, kuhu sõitis iga pühapäeva pärastlõunaks. Laine Villenthal kirjutas ka luuletusi, tegeles kirikutekstiilidega ning eelkõige abi vajavate inimestega, keda ta Jantsi sõnul ka kuni kõrge eani väga hästi mäletas. Kokku oli ta õpetajaametis 58 aastat.

Elu lõpuaastatel kolis Laine Villenthal taas kodukanti Nissi, kus oli omal ajal ka ristitud ja saanud leeriõnnistuse ning asus elama vennastekoguduse palvemajja. Nissis lõppes ka vaimuliku elutee ja siin leidis ta ka oma viimse rahupaiga – armsate sugulaste kõrval iidsel Nissi kalmistul.

„Sina juhid minu elu” on Laine Villenthali mahuka ja saksa keeleski ilmunud elulooraamatu pealkiri. Samanimeline sari raamatu peatükkidega 59 osas on kuulatav Pereraadio arhiivis Margit Prantsuse loetuna. Vaimuliku mälestust hoiavad kaks pinki kirikuaias kahes Eestimaa otsas: üks Pindi Jaani kiriku ja teine Nissi Maarja kiriku käärkambri ukse lähedal.

Õpetaja Lea Jants Nissi Maarja kiriku aias Laine Villenthalile pühendatud pingil (Foto: peapiiskop Urmas Viilma Facebooki leht)

Nissi kirikumuusika festivalil märgib Laine Villenthali sajandat sünniaastapäeva organist Ulla Kriguli (vaimuliku vennapoja tütar) orelikontsert „Pühendusega“ Nissi kirikus 29. juunil kell 19.00.

Kiriku laulu- ja palveraamatusse on jõudnud Villenthali loomingust vaid kaks laulu, kuid Nissi kirikumuusika festivali kolmel esimesel jumalateenistusel lauldakse neid palju rohkem – nii tema enda valitud kui Jaan Vaidla loodud viisidega. 29. juunil näidatakse ka filmilõiku vaimuliku ametisse seadmisest Pindi kirikus 19. novembril 1967.

Lisaks:

Laine Villenthali jutlus introduktsioonijumalateenistusel 19. novembril 1967. a. Pindi kirikus, Kirik ja Teoloogia 07.07.2017

In memoriam, Eesti Kirik 27.05.2009



Lisa kommentaar