Viljandis algas täna varahommikul vägev koraalimaraton. Sündmusel osaleb Eesti muusikute paremik

Viljandis algas täna varahommikul vägev koraalimaraton. Sündmusel osaleb Eesti muusikute paremik

Täna hommikul kell 5.15 algas Viljandi Jaani kirikus hommikupalvusega koraalimaraton. Muusikasündmus lõpeb Cantatate pühapäeval, 15. mail piduliku missaga kell 15.30, kus jutlustab piiskop Tiit Salumäe. Tule kohale või jälgi otseülekannet!

EELK muusikatöö ja jumalateenistuselu assessor Viljandi Jaani koguduse õpetaja praost Marko Tiitus ütles koraalimaratoni kohta, et see on eelkõige vaimulik sisekaemus või palverännak. “Luterlikus kirikus on koraalil samasugune tähendus nagu ikoonil õigeusu kirikus – ta on aken igavikku, vaimsesse maailma. Nii nagu iga kristlane võiks kordki elus käia palverännakul, võiks koraalimaratonil osalemine olla üks tema vaimuliku elu tipphetki. Seetõttu ütlen teile südamest tere tulemast nädalavahetusel Viljandisse koraalimaratonile!”

14.-15. mail 2022 Viljandi Jaani koguduse ja TÜ Viljandi kultuuriakadeemia eestvedamisel toimuva koraalimaratoni raames tulevad kiriku laulu- ja palveraamatu (KLPR) järjekorras ettekandele kõik laulu- ja
palveraamatu koraalid. Ettekanne on pausideta, algusega laupäeva, 14. mai hommikul ning lõpeb pühapäeva 15. mai pärastlõunal. Tähtsal kohal on sõnum KLPR ettekandmisest kui katkematust palvest, seega oluline pole niivõrd suurejooneline vorm, vaid palveraamatu sisuline kaal.

Koraalide esitamine on pühendatud Viljandi Jaani kiriku 550. aastapäevale. Lisaks tähistab muusikasündmus 30 aasta möödumist Viljandi Jaani kiriku sissepühitsemisest, TÜ Viljandi kultuuriakadeemia 30. sünnipäeva ning 20 aasta möödumist esimesest koraalimaratonist Viljandis.

Koraalimaratonide traditsioon algas 2002. aastal Viljandis, kui Pauluse kirikus kanti katkematu esitusena ette kõik KLPR koraalid. Sarnase taotlusega korraldatud ettelaulmised said jätku kahe algatusena Haapsalus aastatel 2011 ja 2017. Kuna 2022. aasta suvel möödub esimesest maratonist 20
aastat ning see ajaraam langeb kokku mitme teise Viljandi jaoks olulise tähtpäevaga, jõuab koraalimaraton tagasi oma juurte juurde.

Koraale esitavad Liisi Koikson, Silver Sepp, Kristiina Ehin, Adeele ja Jaan Jaago, Villu Talsi, Estonia Seltsi Segakoor, mitmete koguduste koorid ja ansamblid ning paljud teised muusikud ja koorid nii Viljandimaalt kui ka kaugemalt. Oluline osa on kavas ka TÜ Viljandi kultuuriakadeemia solistidel ja erinevatel koosseisudel.

“Koraalimaratoni üks eesmärkidest ongi kaasata erinevaid muusikalisi stiile ja väljendusvõimalusi näitamaks lauluraamatus peituvat mitmekülgset sisu ja seesmist rikkust,” sõnas koraalimaratoni korraldaja Jorma Sarv. Korraldajad ootavad kõiki huvilisi kaasa laulma või jälgima veebiülekannet aadressil live.kultuuriakadeemia.ee. Lisaks on võimalik ettekande ülekannet jälgida Tartus, Eesti Rahva Muuseumis.

Sündmust korraldavad TÜ Viljandi kultuuriakadeemia koostöös Viljandi Jaani kogudusega. Lisainfot toimuvast sündmusest leiab sündmuse kodulehel koraalimaraton.vka.ee, meiliaadressilt jorma.sarv@ut.ee või tel 502 3343.

Lisa kommentaar