Peapiiskop Urmas Viilma külastas Konstantinoopoli patriarhi Bartolomeust

Peapiiskop Urmas Viilma külastas Konstantinoopoli patriarhi Bartolomeust

Peapiiskop Urmas Viilma viibis koos Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku (EÕAK) metropoliidi Stefanusega visiidil Konstantinoopoli Oikumeenilise Patriarhaadi keskuses, et kohtuda oikumeenilise patriarhi Bartolomeusiga tema residentsis Fanari kloostris Istanbulis.

Reede õhtul ja laupäeva keskpäeval toimus kohtumine patriarhi erivoliniku Halkedoni metropoliidi Emmanueliga (Adamakis), kellega arutati oikumeenilise koostöö tähenduse üle Euroopas ja kogu maailmas ning meenutati omavahelist kohtumist 2017. aastal, mil metropoliit Emmanuel külastas Euroopa Kirikute Konverentsi presidendina ka Eestit.

Pühapäeval osales peapiiskop Viilma Fanari kloostri Püha Jüri katedraalis peetud liturgial, millel teenisid ühiselt EAÕK metropoliit Stefanus ja oikumeeniline patriarh Bartolomeus. Liturgiale järgnes ühine lõunasöök, mille pakkus patriarh kõigile tänase päeva külalistele ja täna-homme toimuval sinodil osalevatele piiskoppidele.

Lõuna järel kohtusid peapiiskop Viilma ja metropoliit Stefanus eraviisiliselt patriarh Bartolomeusiga. Peapiiskop tänas oikumeenilist patriarhi selle eest, et too leidis eelmisel aastal lausa kaks korda võimaluse Eestit külastada. Patriarh külastas Eestist mullu juunis Euroopa Kirikute Konverentsi üldkogul ja septembris oli kirikupea põhjalikul visiidil Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku autonoomia 100. aastapäeva tähistamiseks. Septembrikuise visiidi lõpetusena toimus eelmisel aastal Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus ka oikumeeniline palvus.

Koos patriarhi ja metropoliidiga arutati Fanaris ka võimaluste üle, kuidas lahendada Eesti õigeusklike jaoks tekkinud keerulist olukorda, mille on põhjustatud Vene Õigeusu Kiriku patriarh Kirilli väljaütlemised ja toetus Ukraina sõjale ning Kremli imperialistlikele ideedele, mis omakorda on meie valitsuse poolt hinnatud julgeolekuohuks Eesti iseseisvusele ja omariiklusele. Peapiiskop Viilma kinnitas koos metropoliit Stefanusega, ei Eesti kõigi kristlaste peamiseks sooviks ja taotluseks on seista rahu ja üksmeele eest ning selle nimel ka tegutseda.

Oikumeeniline patriarh Bartolomeus meenutas oma visiiti Eestisse ja tänas omalt poolt eeskuju vääriva oikumeenilise koostöö eest Eesti kirikute vahel ning kinnitas üle koostöö jätkamise vajadust ka olukorras, mis on Eesti ühiskonna, sealhulgas kristlaste jaoks keeruline. Patriarh palus külalistel võtta Eestisse kaasa kindel sõnum tema toetusest Eesti rahvale ja lubas jätkuvalt palvetada sõja lõppemise ja rahu saavutamise pärast Ukrainas.

Meeldib 1