Märjamaal õnnistati kiriku uus katus ja sellele kinnitatud kuldse läikega kukk

Märjamaal õnnistati kiriku uus katus ja sellele kinnitatud kuldse läikega kukk

Märjamaa Maarja kogudusele ja vallarahvale koitis täna kauaoodatud suurpäev, kui keskpäeva paiku sai õnnistuse nii uus kiriku katus kui sellele kinnitatud kuldse läikega kukk.

Äikeselise ja palava päeva käest oli kirikusse juba varakult kogunenud kohalikku rahvast, kes uudistasid nii töömeeste kui koguduse õpetaja Illimar Toometi viimaseid toimetamisi enne piduliku sündmuse algust. Paljude kirikuhoonete ja nende sisutuse hingeelu tundev Juhan Kilumets tervitas torni juures saabujaid ja vahetades mõnegi varajase saabujaga mõned repliigid, juhtides muuhulgas tähelepanu avatud tornialustele ustele, mille kaudu avanev vaade altariruumi suunas ei jäta kahtlust, et kiriku torn on pikihoone suhtes rajatud nihkes.

Kui suures kirikus olid umbes pooled istekohadest täidetud ja mõni julgem külastaja nii vanast kui uuest kukest ka pilte teinud, kutsus koguduse õpetaja kiriku võidukaare alla suuremad töö tegijad ja toetajad, kellele anti tänutäheks kullavärviga tassid, koos kuldse kuke kujutisega.

Tänatud said samas anda allkirja tekstile, mis asetati kuke all olevasse munasse, kus lühidalt kirjas viimase sajandi lugu Märjamaa kiriku katusest ja kukest.

Märjamaa katusekukkede loost rääkis, talle omasel haaraval moel, Rändmeister juhataja Juhan Kilumets. Juba enne selle ülevaate lõpus hakkas kiriku peaukse juurest kostuma laste rõõmsat saginat, kuna kohale jõudis sadakond last koolist ja lasteaiast, kes said kukkesid veel lähemalt uudistada ja ennast koos õpetajatega nende taustal pildistada. Mõni neist sosistas oma naabrile, et pole kirikus juba ammu käinud.

Pärast katuse ja kuke õnnistamist laulis kirikutäis lapsi kukelaulu, mille autoriks on Piret Laikre ja mida ka täiskasvanud püüdsid usinalt kaasa laulda.

Siis viisidki töömehed arvukate huviluste silme all muna ja uue kuke kirikust välja, et need tõstuki abil paigutada katuse idapoolsele viilule, kus varem seisis aja jooksul pooled oma vasksetest sabasulgedest kaotanud ja teda tabanud püssikuulidest räsitud vana kukk, kes sai jääda lõpuks väljateenitud pensionile.

Märjamaa katuse taastamise algas 2007. aastal, mil kogudus soetas siseministeeriumi ja Märjamaa valla toel uue katuse jaoks vajalikud katusekivid. Kogudus taotles Muinsuskaitseametilt katusetöödeks toetust aastaid, enne kui palvet võeti kuulda ja vajalikud vahendid eraldati kahe aasta jooksul. Puuduoleva toetuse otsustas eraldada Märjamaa valla volikogu, mille õnnelikku ja vallarahvast rõõmustanud lõpptulemust olid uudistamas ka vallajuhid, eesotsas vallavanem Triin Matsaluga. Oma panuse andsid ka Soome sõpruskogudus ja eraannetajad.

Kuke all olevasse kuldsesse tornimunasse on tulevaste põlvede jaoks talletatud tekstis muuhulgas kirjutatud katuse taastamise kohta järgmist:

Uue katuse ehitamise töö algasid 12. juulil 2023. a ning lõpetatakse 31. mail 2024. a. Vanim teade Märjamaa Maarja kiriku kukest on 1859. a kirikumaade plaanil, mille servale joonistatud kirikul kujutatakse kukke madala tornikatuse tipus. Arvatavasti paigutati see pikihoone katusele 1871. a, kui tornile ehitati kõrge telkkiiver. 20. sajandi fotodel on kukk nähtav koos kuuliga. Kukk säilis kiriku põlengus 1941. a ning paigutati ilma kuulita uuesti katusele 1942. a. Kukk jäi samale kohale pärast 1969. a. katuse uuendustöid. 2023.–2024. a restaureerimistööde ajal paigutati vana kukk kiriku pikihoone sisse lääneotsa lõunaseinale.

Fotod: Illimar Toomet

Sündmusi vahendas piiskop Anti Toplaan.


Vaata ka: