Igal paastuaja kolmapäeval meenutab kiriku leinakellade helin Ukraina sõja ohvreid

Igal paastuaja kolmapäeval meenutab kiriku leinakellade helin Ukraina sõja ohvreid

Foto: EELK arhiiv

Peapiiskop Urmas Viilma saatis täna kõigile luterliku kiriku kogudustele ja vaimulikele ringkirja, milles kutsus väsimatult palvetama Ukrainas toimuva sõja lõppemise ja selles hukkunud inimeste pärast. Sõjaohvrite mälestuseks helisevad alates homsest iga kolmapäeva keskpäeval kirikukellad üle Eestimaa.

Peapiiskop Urmas Viilma kirjutas:

“Homme, kolmapäeva varahommikul täitub teine nädal Venemaa presidendi Vladimir Putini rünnakust ja alatust sõjast Ukraina iseseisvuse, maa ja rahva vastu. Sõja teise nädala kestel on hukkunute, kodu ja peavarjuta jäänud inimeste arv mitmekordistunud. Sõjas on hukkunuid tsiviilisikute, kaitsjate ja ründajate seas kokku juba kümneid tuhandeid. Sõjapõgenike arv on ulatumas pooleteise miljoni inimeseni ja näha ei ole märke, et lahingud vaibuksid.

Seoses sõja jätkumisega palun kõikides kogudustes, kus see on võimalik, helistada alates homsest iga nädala kolmapäeva keskpäeval leinakelli Ukrainas toimuva sõja ohvrite mälestuseks. Palun jätkata kellade helistamist igal kolmapäeval keskpäeviti kogu paastuaja vältel.

Samuti palun jätkata paastuaja kõikidel jumalateenistustel ja palvustel palvetamist sõja kiire lõppemise pärast, et Ukrainasse võiks naasta rahuaeg ja inimesed saaksid asuda üles ehitama oma kodu ja kodumaad. Palvetagem Ukraina rahva vabaduse ja riikliku iseseisvuse säilimise pärast. Palugem kõikidele otsustajatele, kellest sõltub vägivalla peatamine ja sõja kiire lõpetamine, Jumala Püha Vaimult tarkust ja otsusekindlust.

Palugem ka vene ja valgevene rahva pärast, kõigi siinse piirkonna riikide ja rahvaste pärast, et sõda ei rööviks kellegi lootust iseseisvusele, õiglusele, vabadusele ja rahule. Palume sõjas hukkunute hingedele igavest valgust ja Issanda rahu, nagu ka kõigile leinajatele lohutust.

Täitku Issand Jeesus Kristus meie kõigi süda sõja ja vägivalla peatse lõppemise lootuse ja rahuga!

Õnnistust soovides

+Peapiiskop Urmas Viilma

Paastukuu 8. päeval AD 2022″.

Lisa kommentaar