Peapiiskop: abielude registreerimise peatamine polnud protest, vaid sundkäik

Peapiiskop: abielude registreerimise peatamine polnud protest, vaid sundkäik

Peapiiskop Urmas Viilma (Foto: EELK arhiiv)

Abielude registreerimise peatamine 1. jaanuarist 2024 oli kirikuvalitsuse sundkäik. Meil on vaja võtta aeg maha, et analüüsida, mida abielu muutmine sooneutraalseks kõigi perekonnaseisuametnikest vaimulike jaoks tähendab, kirjutab Urmas Viilma ERRi arvamusportaalis.

“Viimastel päevadel on avalikkuse tähelepanu pälvinud Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) konsistooriumi otsus peatada alates 1. jaanuarist 2024 riigi nimel abielude registreerimine EELK vaimulike poolt, kellel on perekonnaseisuametnikena abielude sõlmimise õigus. Selle otsuse taga on nähtud EELK vastulööki või protesti valitsusele ja riigikogule seoses abielu sooneutraalseks muutmisega uuest aastast. Tegelikult oli abielude registreerimise peatamine 1. jaanuarist 2024 kirikuvalitsuse sundkäik,” kirjutas peapiiskop Viilma.

Kirikupea sõnul on tekkinud küsimus, kas vaimulik registreerib edaspidi ikka mehe ja naise abielu või registreerib ta sooneutraalse abielu isegi olukorras, kus omavahel abielluvad mees ja naine. “Mis annab abielule sooneutraalse tähenduse? Kas annab riiklikule abielule tähenduse seadus, milles on sätestatud, et abielluda võivad omavahel kaks füüsilist isikut või annab abielule tähenduse omavahel abiellujate sugu? Milline hakkab välja nägema avalduse vorm, mille abiellujad täidavad ja perekonnaseisuametnikust vaimulikule esitavad? Kas seal on viide abiellujate soole?” Viilma nendib, et need ja paljud teised küsimused võivad tunduda mõne inimese jaoks tühised või isegi naeruväärsed, kuid kirikus peame me nendega tegelema, sest see puudutab meie usku ja usuvabadust.

Loe lisa:

Urmas Viilma: peatada abielude registreerimine oli kirikuvalitsuse sundkäik, err.ee 06.07.2023

Meeldib 1

Lisa kommentaar