Joel Luhamets: “Nii, nagu võõra naise himustamine on patt, on ka homoseksuaalsus patt.”

Joel Luhamets: “Nii, nagu võõra naise himustamine on patt, on ka homoseksuaalsus patt.”

Piiskop Joel Luhamets (Foto: Toomas Nigola)

“Heaoluga kaasas käivaid eksiõpetusi vene ajal ei olnud. Nüüd nad imbuvad kirikutesse, kõik mõtlevad, et nüüd võivad arvata mida tahavad,” nendib piiskop Joel Luhamets Maalehele antud intervjuus ja selgitab: “Kirik ei ole kunagi olnud nagu mingi arvamusfestival. Kirikus on kirikuõpetus, mida on kuulutatud.”

Joel Luhamets tõdeb, et järgmisest aastast, kui abielluda saavad ka samasoolised, võivad kirikut ees oodata rünnakud, kohtuasjad ja provokatsioonid. „Alati on ju neid, kes tahavad naljaviluks keerata tagurlikule papile!“ nendib ta, et ehkki kirik ei pea samasoolisi laulatama, võib surve selleks tekkida.

Piiskop Luhamets analüüsib intervjuus, miks on kristliku kiriku arusaamad kõikjal maailmas suure surve all. Põlvkonnad, kes on saanud kristliku kasvatuse, hakkavad kaduma, toob ta välja. Ühes sellega kaovad ka seni kristlikku kultuuriruumi kuulunud tõekspidamised, nagu näiteks see, et andmise rõõm on alati olnud suurem kui saamise rõõm. Luhamets nendib, et tänapäeval minnakse ka abielust midagi saama, aga need, kes saama lähevad, varem või hiljem pettuvad. Kõikuma on löönud ka arusaam, et kuna Jumal lõi inimese meheks ja naiseks, on abielu mehe ja naise eluaegne liit.

Vaimulik on ka täheldanud, et uuemal ajal on armastust hakatud kõige muuga segamini ajama. Näiteks seksuaalsusega. Luhamets hoiatab: “Kui seksuaalsus hakkab määrama kogu meie elu, meie käitumises ja mõtlemises domineerima, siis on see hukatuslik.” Abielulahutuse ettekäändeks tuuakse, et “armastus sai otsa”. “Armastuse” sildi all praktiseeritakse homoseksuaalseid suhteid, mis Piibli järgi on patt.
“Muidugi me ei saa riigi seaduste vastu midagi teha,” tõdeb piiskop. “Meie soovime, et kirik suudaks oma õpetuse puhtana hoida, see on meie eesmärk. Et see nakkus ei tuleks kirikusse.”

Sooneutraalse abielu faas on ühiskonna ja kultuuri lagunemise viimase faasi algus, on Luhamets veendunud. Kui rahva enamus selle ideoloogia omaks võtab, siis on järgmine samm katastroof, nendib ta. “Kultuurrahvastena me sel moel enam kaua ei püsi.”

Loe intervjuud:

Eve Heinla “Piiskop Luhamets homosuhetest: jumalakiusajaid, kes tahavad paari minna, on vähe”, Maaleht 06.07.2023 

Meeldib 1

Lisa kommentaar