1. septembrist kuni 4. oktoobrini tähistatakse looduhoiukuud

1. septembrist kuni 4. oktoobrini tähistatakse looduhoiukuud

Looduhoiukuu on aeg, mil kristlikud kogudused üle maailma on kutsutud palvetama, mõtisklema ja tegutsema Jumala loodu heaks. Looduhoiukuu algab 1. septembril loodu eest palvetamise päevaga ja lõpeb 4. oktoobril Püha Franciscuse päeval.

Eesti Kirikute Nõukogu tähistab looduhoiukuud temaatilisteks nädalateks jagatud sündmustega Tallinnas ja Tartus. EKN kutsub kristlasi üritustel osalema, neid oma kogudustes korraldama ja ka iseseisvalt looduhoiu üle mõtisklema.

“Inimene on läinud [loodu] valitsemise ja harimisega ülemäära kaugele (…) ja ma kutsungi üles kõiki kristlasi, kõiki kogudusi, koole ja asutusi tähistama looduhoiukuud, et me pööraksime rohkem tähelepanu loodu hoidmisele” sõnas EKNi president EELK peapiiskop Urmas Viilma oma videopöördumises.

Tänavune põhiprogramm on valminud EKNi looduhoiu töörühma ja MTÜ Kristlaste Looduhoiu Võrgustiku koostöö tulemusena. Programm sisaldab tegevusi nii ihule kui vaimule: matkamine, arutlemine, talgud, raamatute lugemine, jumalateenistused. Peale osalejate mitmekülgse harimise on programmi eesmärk ühendada loodusest hoolivaid kristliku maailmavaatega inimesi ning tugevdada looduhoiukuu tähistamise traditsiooni Eestis. 

Põhiprogrammi täiendab lisaprogramm, mis uueneb jooksvalt ning koosneb koguduste või üksikisikute poolt korraldatavatest üritustest. Lisaprogrammi raames kutsutakse kristlasi osalema ka Maailmakoristuspäeval (üritused toimuvad üle Eesti 9. -24. septembril) ja vaatama Matsalu loodusfilmide festivali (MAFF) filme (25.09 – 06.10 Lihulas ja üle Eesti). 

Looduhoiu teemat käistleti EKNis süvitsi 2020. aastal “Armastame loodut” teema-aasta raames.  Looduhoiukuud tähistati esmakordselt 2023. aastal, mil programmi kroonis Tema Pühaduse oikumeenilise patriarhi Bartolomeos I avalik loeng “Ökoloogia ja haridus” Tartu Ülikooli aulas.

Rohkem infot looduhoiukuu tähistamise kohta leiad veebilehel ekn.ee/looduhoid.


Vaata ka:

Meeldib 1