Alates septembrikuust muutuvad jumalateenistuste kellaajad Viljandi kirikutes

Alates septembrikuust muutuvad jumalateenistuste kellaajad Viljandi kirikutes

Alates septembrikuust muutuvad pühapäevaste jumalateenistuste kellaajad Viljandi linna luterlikes kogudustes. Kui senini algas mõlemas koguduses jumalateenistus kell 11, siis alates 1. septembrist 2024 algab pühapäevane jumalateenistus Viljandi Pauluse kirikus kell 10 ja Viljandi Jaani kirikus kell 12. Pühapäeval, 1. septembril aga on Jaani kirikus perejumalateenistus kooliminejate õnnistamisega kell 17.

Viljandi kirikuelus ja koguduste teenimisel on saabunud uus olukord, sest piiskop Marko Tiitus on määratud ja seatud Lõuna-Eesti piiskopkonna piiskopi ametisse, jätkates samal ajal Viljandi Jaani koguduse õpetaja ülesannete täitmist. Õpetaja Marek Roots on alates 01.06 Viljandi Pauluse koguduse õpetaja, täites samal ajal 0,25 koormusega Viljandi Jaani koguduse abiõpetaja ülesandeid. 

Selle teenimismudel rakendamise eeldus on, et jumalateenistuste algusajad kahes kirikus ei kattu, vaid et ühel vaimulikul on vajadusel võimalik pidada jumalateenistus nii Viljandi Pauluse kui Jaani kirikus.

„Kavandatud muudatus annab võimaluse nii kahe koguduse vaimulikele kui vajadusel ka organistidele üksteist asendada ja teenida vajadusel ühel pühapäeval mõlemas kirikus,“ ütles piiskop Marko Tiitus. Piiskopi sõnutsi on kirikus töötegijaid vähe ning asendajate leidmine on keeruline. „Septembrikuust jõustuv muudatus teeb koguduste kõige tähtsama töövaldkonna, jumalateenistuselu planeerimise, oluliselt sujuvamaks ja stressivabamaks,“ loodab Tiitus. 

Õpetaja Marek Rootsi arvates on jumalateenistuste kellaaegade kattuvuse vältimine märgiks sellest, et kaks luterlikku kirikut Viljandis teevad omavahel mõistlikku koostööd ning arvestavad üksteise vajaduste ja võimalustega. „Kahe koguduse vaheline koostöö ja sõprus on kindlasti positiivseks sõnumiks kogu Viljandile, kui inimesed näevad ja tajuvad, et kogudused on valmis üksteisega arvestama ja vaimulikul teenimisel koostöös parimaid lahendusi leidma,“ ütles Roots.

Vaimulikud loodavad, et uus olukord, kus igal pühapäeval peetakse Viljandis kaks luterlikku jumalateenistust kahel erineval kellaajal, annab rohkem valikuvabadust ja paindlikkust ka koguduseliikmetele. Neil, kelle hommikupoolik venib pikaks ja kes on pühapäeviti hilised ärkajad, on võimalik teenistusele tulla Jaani kirikusse kell 12. Neil, kes peavad pühapäeval kuhugi sõitma või soovivad päeva ülejäänud osa maksimaalselt kasutada, on võimalik osaleda jumalateenistusel Pauluse kirikus kell 10. 

Jumalateenistuste kellaaegade muutus jõustub Pauluse koguduses septembrikuu esimesel pühapäeval ja Jaani koguduses septembrikuu teisel pühapäeval, sest 01.09 peetakse Jaani kirikus kooliaasta alguse perejumalateenistus algusega kell 17.


Vaata ka: