24. august on apostel Bartolomeuse päev ehk pärtlipäev

24. august on apostel Bartolomeuse päev ehk pärtlipäev

Issand päästab lahti, kes on kinni seotud. Issand avab pimedate silmad; Issand seab püsti need, kes on küüru vajutatud. Ps 146:7-8

Apostli tegelik nimi oli Naatanael, aga evangeeliumide apostlite loendites on tema nimi alati Bartolomeus – „põllumehe poeg“. Naatanael elas Galilea Kaanas. Kui tema sõber Filippus rääkis talle, et oli leidnud Messia, Jeesuse Naatsaretist, hüüatas ta: „Mis võib küll Naatsaretist head tulla?“ Ta läks siiski koos Filippusega ning Jeesuse isik avaldas talle sellist mõju, et ta tunnistas: „Rabi, sina oled Jumala Poeg, sina oled Iisraeli kuningas!“ Jeesus ütles omakorda tema kohta: „Ennäe, tõeline Iisraeli mees, kelles ei ole valet.”

Pärast Jeesuse taevaminemist ja nelipüha imet jutlustas Bartolomeus Mesopotaamias (tänapäeva Iraagis), mõnede legendide kohaselt ka Indias ja viimaks Armeenias. Ta sai kuulsaks imeliste tervendamistega ning meelevallaga ajada välja kurje vaime. Näiteks tervendas ta Armeenia kuninga Polimuse tütre, kelles oli kuri vaim. Kogu kuninga perekond ristiti.

Ärritunud paganlikud preestrid ässitasid kuninga paganast venna Bartolomeuse kallale ning teda piinati vanglas. Viimaks mõisteti talle „pärsia surmanuhtlus”: ta nüliti elavalt ja löödi risti. Bartolomeus suri märtrina aastal 50.

Bartolomeust kujutatakse kunstis oma nahaga, mis on heidetud üle käsivarre ning käes lihuniku nuga.


Kuula ka:

Meeldib 1