Eesti Kirik 23.10.2024

Eesti Kirik 23.10.2024

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 23. oktoobril Issanda aastal 2024

Eesti Kirikuloo Seltsi sügisese väljasõiduistungi teemaks oli Põltsamaal pikalt elanud ja tegutsenud kirikuõpetaja, hoolekandja ja laulutõlkija Carl Peter Ludwig Maurach (1824-1900).

31. oktoobril möödub Eesti „orelitule valvaja“ Hugo Lepnurme sünnist 110 aastat. Sel puhul toimub 2. novembril kell 12 Tallinna toomkirikus kontsert „Hugo Lepnurmele mõeldes“, mille ootuses räägivad Eesti Kirikule oma õpetajast Kadri Ploompuu ja Kristel Aer.

Võime armastada on seotud andestamisega, kinnitab juhtkirjas vanglate peakaplan Tarmo Linnas ja selgitab, et vanglavaimulikud lähtuvad oma töös nn vaenlase armastamise printsiibist, mis on keeruline väljakutse ka kristlasele.

Artiklis „Kui kirikul on sisu, teevad hooned end ise korda“ märgib kolumnist Janek Mäggi, et inimestele meeldib annetada asjadele, mis on konkreetsed, selged ja vajalikud.

Hingehoiuveerus kirjutab misjonär-koolitaja Pia Ruotsala, et iga kogudus on küll ressursse täis, aga ei pruugi märgata oma jõuvarusid ja tugevusi, ilma et keegi neid peegeldaks.

Viie aastaga on Tartu Pastoraadis kujunenud arvestatav maamärk Eesti usumaastikul, aga selle kerkimise lugu võib õigusega nimetada lausa fenomeniks, milles imel on kandev roll. Avaldame intervjuu Pastoraadi juhi Siimon Haameriga.

Oktoobrikuu koosolekul valis Tartu Ülikooli usuteaduskonna nõukogu instituudi juhatajaks taas 2021. aastal ametiaega alustanud süstemaatilise usuteaduse lektori dr Roland Karo.

Nendel harvadel kordade, mil inimluud jõuavad muuseumi eksponaatideks lähtuvad mäluasutused alati rahvusvahelisest muuseumieetika koodeksist. Arho Tuhku jagab oma mõtteid seoses sümpoosioniga „Inimluud muuseumis. Teadus või hauarüüste“.

Sada aastat tagasi ilmunud Eesti Kirikust nr 43 saab lugeda, et Jõhvi õp Varik küsib, mis on kristlik üksmeel, naisühing on silmitsi suguhaiguste probleemiga, USAsse jõudis tsepeliin Saksamaalt ja koduses Eestis tähistati Anna Haava 60. sünnipäeva.

Kus on ligimesearmastuse piir, küsib Tartu Pauluse koguduse õpetaja Kristjan Luhamets lehejutluses ja tuletab meelde Jeesust, kes ütles, et me peame armastama oma vaenlasi ja palvetama nende eest, kes meid taga kiusavad.


Vaata ka: