Eesti Kirik 28.08.2024

Eesti Kirik 28.08.2024

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 28. augustil 2024

Algav kooliaasta on tähenduslik usundiõpetuse  õpetajatele  ja selle õppeaine õppijatele, sest kirjastuse Maurus väljaandel ilmub sel nädalal trükist õpik „Kohtumised. Üks maailm, erinevad religioonid“,  mille autorid on Olga Schihalejev, Toomas Jürgenstein ja Erki Lind.

Küsimusele, kui hästi on algavaks kooliaastaks valmis meie kristlikud erakoolid, vastavad luterliku kirikuga seotud Tallinna toomkooli, Tartu Luterliku Peetri Kooli, Tallinna Kaarli kooli ja Põlva Jakobi Kooli direktorid. 

Kokkutulemise väest ja õnnistusest kirjutab juhtkirjas Lõuna-Eesti piiskopkonna piiskop Marko Tiitus, kes tunnistab, et kuigi on loomupäraselt introvert, kes eelistab massiüritusest osavõtmisele rahulikku omaetteolemist, hindab ta ka mõttekaaslastega koosolemisi, sest „ei saa ju ainult televiisori ees üksteisel käest kinni hoida“. 

Võime Piiblist otsida ja leida hulga kirjakohti, mis otsesõnu manitsevad looduse kaitsele ja alandlikkusele selle ees, kirjutab arvamusartiklis bioloog Juhan Savoiš, kelle sõnul on kogu pühakirja sõnum looduskaitse.

„Võõra väe minek avas meile uued uksed, tegi võimalikuks kutsed uutesse rahvusvahelistesse organisatsioonidesse ja vähendas oluliselt meie julgeolekut kahjustavate tegude tõenäosust,“ kirjutab kolumnist Vootele Hansen ja meenutab, et 30 aastat tagasi lahkusid Eestist viimased Vene väeüksused.

27. augustist 2. septembrini Rumeenias Sibius toimuvast Evangeelsete Kirikute Osaduse Euroopas  assambleest võtavad EELKst delegaatidena osa piiskop Marko Tiitus ja praost Hedi Vilumaa ning stjuuardina Arabella Vallsalu.

Kel vähegi enesealalhoiuinstinkti, ei alusta vestlust usuteemal, teab hingehoidja Heidy Prükk oma praktikale tuginedes, sest: „samahästi võiks püssirohutünni kõrval tikku tõmmata“. 

9. augustil avati Paide Püha Risti kirikus helilooja Arvo Pärdi loomingut tutvustav näitus „Armastuse valem“, mis jääb huvilistele vaadata septembri lõpuni.

Eesti II elujõu kongress toimus 29. juunil Tartu Maarja kirikus dr Jaak Uibu korraldusel. Kongressil esitatud ettekanded on koondatud kogumikuks, mis on huvilistele kättesaadav kõigis hästivarustatud Eesti raamatukogudes.

Praost Hedi Vilumaa tuletab meelde, et algaval septembrikuul ühinevad kõik kirikud üle ilma Jumalat kogu loodu eest kiitma – pühitsetakse looduhoiukuud. Ta kutsub lehelugejat üles pöörama tänulikud pilgud oma elukeskkonnale ja loodusele, kus ühes ökosüsteemis elame.

„Õpime kuni elame, kasvame kuni kooleme. Ja kui tarkus meisse tuleb, siis täname – täname õpetajat ja täname Jumalat, kes meile sellised õpetajad on saatnud,“ kirjutab lehejutluses Paistu Maarja koguduse õpetaja Allan Kährik.


Vaata ka: