In memoriam: Marju Raabe

In memoriam: Marju Raabe

Juulikuu viimasel päeval lahkus igavikuteele kirikutekstiilide asjatundja ja nende eest hoole kandja Marju Raabe (25.04.1971–31.07.2024).

Tallinna Jaani koguduse õpetaja Eve Kruus meenutas oma järelhüüdes 31. juulil: „Sain äsja teada, et tänasel hommikutunnil lahkus üks meie koguduse ustavaid ja tublisid töötegijaid Marju Raabe. Ta on palju aastaid hoolitsenud meie kirikutekstiilide eest, hoidnud silma peal, et neid hoitaks – sest kirikutekstiile peab hoidma väga erilistes tingimustes, et need vastu peaksid ja oleksid ilusad. /…/ Jaani kogudus tunneb Marju Raabe perekonnale ja lähedastele kaasa. Mäletame teda hea sõnaga kui tagasihoidlikku, aga tublit ja toredat inimest.“

Peapiiskop Urmas Viilma meenutas oma sotsiaalmeediakontol: “Marju Raabe oli inimesena väga korrektne, täpne, ausameelne, arvamustes julge ja argumenteeritud. Eriti kõiges, mis puudutas kirikutekstiile, nende seisukorda, väljanägemist, kunstilist kvaliteeti, kuid ka kirikukunsti laiemalt.
Ta seisis vankumatult kirikukunsti ja liturgiliste tekstiilide omakultuuri eest ning julgustas ja õhutas tellima kirikusse tarvikuid ja kunsti Eesti kunstnikelt ja meistritelt. Marju Raabe oli aastaid asendamatuks spetsialistiks ja nõuandjaks kultuuriväärtuste valdkonnas kirikuvalitsusele ja tema arvamusega püüti arvestada. Avaldan südamlikku kaastunnet Marju Raabe perele, lähedastele, kolleegidele ja Tallinna Jaani koguduse perele, kelle hulka ta aktiivse liikmena kuulus.”

Marju Raabe lõpetas Tallinna Pedagoogikaülikooli (TPÜ) 1995. aastal käsitöö ja kodunduse õpetaja erialal. 2002. aastal kaitses ta TPÜ kultuuriteaduskonnas kunstimagistri kraadi kultuuriajaloo erialal. Magistritöö teemaks oli „Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku tekstiilid aastatel 1917–2000“.

2006. aastal asutas Marju Eesti Kirikutekstiili Sõprade Seltsi, et ühendada kirikutekstiilidest huvituvaid inimesi. Seltsi eesmärgiks on aidata kaasa Eesti ajalooliste kirikutekstiilide säilitamisele ja uurimisele ja uute kirikutekstiilide loomisele.

Pikki aastaid oli Marju Raabe EELK konsistooriumi kultuuriväärtuse komisjoni liige ja selle tegevsekretär.

EELK Konsistoorium on Marju Raabet tunnustanud 2015. aastal pühendumuse ja ustavuse eest oma valdkonnas EELK Teeneteristi III järguga.

Marju Raabe


Vaata ka:

Meeldib 1