Konsistooriumis allkirjastati Eesti ajalooliste hoonete ümarlaua liikmete ühistegevuste kokkulepe

Konsistooriumis allkirjastati Eesti ajalooliste hoonete ümarlaua liikmete ühistegevuste kokkulepe

Neljapäeval, 19. septembril, allkirjastati EELK Konsistooriumi ruumides Eesti ajalooliste hoonete ümarlaua liikmete ühistegevuste kokkulepe. Ümarlaua eesmärk on rääkida kaasa ja osaleda aktiivselt protsessides, mis soosivad ehitismälestiste ja teiste ajalooliste ehitiste säilimist ning kasutuses hoidmist.

2019. aastal otsustasid Eesti Mõisate Ühenduse ja Eesti Mõisakoolide Ühenduse juhatused alustada tihedamat koostööd muinsuskaitse ja pärandipoliitika valdkonnas. Viie aasta jooksul on sellesse koostöösse liitunud mitmed ühiskonnas olulist mõju omavad ühendused, aidates viia ümarlaua vormis toiminud koostöö uuele tasemele.

Eesti ajalooliste hoonete ümarlaud on avatud koostöövorm, mis koondab ehitismälestiste ja teiste ajalooliste hoonete omanikke esindavaid juriidilisi ühendusi. Selle eesmärk on aktiivselt osaleda pärandihoiu, rahvuskultuuri säilimise ja tasakaalustatud regionaalarengu poliitikate väljatöötamises ja elluviimises koostöö ning kogemuste vahetamise kaudu kõigi sektorite vahel.

Oma tegevustes lähtub ümarlaud põhimõttest, et ajaloolised ehitised ja nende omanikud aitavad säilitada piirkondlikku ja rahvuslikku identiteeti, avaldavad olulist mõju kohalikule ettevõtlusele, tööhõivele, loomemajandusele ja turismile ning selle kaudu kogu Eesti tasakaalustatud ja kestlikule arengule.

Ümarlaud esindab liikmete ühiseid seisukohti erinevate ministeeriumide ja valitsusasutuste juures tegutsevates valdkonnaga seotud töörühmades ja komisjonides, osaleb ajalooliste hoonetega seotud õigusloomes ja poliitikakujundamises, teeb liikmete nimel ühisavaldusi ja -pöördumisi valdkondades ja sõnastustes, mis lähtuvad osalejate ühistest huvidest ja ootustest. Ümarlaua liikmelisus on avatud juriidilisest isikust katusorganisatsioonidele, kes väärtustavad ajaloolisi hooneid.

Eesti ajalooliste hoonete ümarlaua ühistegevuste kokkuleppele on oma allkirja andnud Eesti Mõisakoolide Ühenduse, Eesti Mõisate Ühenduse, Eesti Kirikute Nõukogu, Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku, SA Virumaa Muuseumide, Eesti Linnuste Ümarlaua, Eesti Muuseumide Liidu, SA Eesti Vabaõhumuuseumi ja Maa-arhitektuurikeskuse esindajad.

Meeldib 1