Kuldmüntide kollektsioon „Eesti kaunimad kirikud“ täieneb Püha Vaimu kirikule pühendatud mündiga

Kuldmüntide kollektsioon „Eesti kaunimad kirikud“ täieneb Püha Vaimu kirikule pühendatud mündiga

2023 aasta lõpus alustas Eesti Mündiäri koostöös Kirikufondiga uut kuldmüntide kollektsiooni, mis on pühendatud Eesti kaunimatele kirikutele. Tänaseks on Eesti Mündiäri jõudnud viienda mündi väljaandmiseni, mis on pühendatud Püha Vaimu kirikule.

Fotod: Eesti Mündiäri

Järgmisena vermitakse mündid nii Kaarli kirikule kui ka Kuressaare Laurentiuse kirikule.

Eesti Mündiäril koostöös Kirikufondiga on õnnestunud kuldmüntide vermimise auks korraldada erinevaid tutvustusüritusi, mille käigus on mündid kingitud kiriku või linnaga seotud olulisetele inimestele.

24. detsembril 2023 anti kollektsiooni kõige esimesed Viljandi Jaani kirikule pühendatud mündid Viljandi linnapeale Madis Timpsonile, Viljandi Jaani koguduse õpetaja Marko Tiitusele ja peapiiskop Urmas Viilmale.

Esimene Tartu Maarja kirikule pühendatud münt anti pidulikult üle Tartu Maarja kiriku torni õnnistamisel president Alar Karisele. Järgmised kuldmündid pälvisid Kirikufondi juhilt Janek Mäggilt ja Eesti Mündiäri müügi- ja turundusjuhilt Kristine Kruuvilt Tartu linnapea Urmas Klaas, Tartu Maarja Kiriku Sihtasutuse juhataja Silvia Leiaru, nõukogu liige Toomas Savi ja ärimees Janek Veeber.

Tallinna Toomkiriku kuldmündid anti üle 14. aprillil üle peapiiskop Urmas Viilmale, Tallinn toomkoguduse õpetaja Arho Tuhkrule ja Kirikufondi esindaja Katri Gailitile.

26. mail kingiti kuldmündid Pärnu Eliisabeti koguduse õpetajate Tõnu Taremaale ja juhatuse esimehele Andres Riivitsale.

10. augustil 2024 on Kuressaare Laurentiuse kirikus kavas kollektsiooni kõige viimase mündid tutvustus. Kaunis seitsmest kuldmündist koosnev kollektsioon on siis täielik.

Info kollektsiooni kohta on leitav Eesti Mündiäri kodulehel.