Looduhoiukuusse jääb maailmakoristuspäev

Looduhoiukuusse jääb maailmakoristuspäev

2023. aasta septembris tähistas Eesti Kirikute Nõukogu esmakordselt looduhoiukuud vabaõhujumalateenistusega Hirvepargis. Käesoleval aastal soovitakse looduhoiukuud tähistada veelgi sisukamalt. 20. septembril toimub maailmakoristuspäev.

Kõiki kogudusi ja kristlasi kutsutakse mõtlema, kuidas hoida loodut, vähendada inimese poolt tekitatavat kahju loodusele ja selle kaudu austada Loojat.

Teeme elule ruumi

Lisaks osalemisele erinevatel üritustel saab igaüks võtta osa ka maailmakoristuspäevast, mis toimub tänavu reedel, 20. septembril. Mullu võttis maailmakoristusest osa ligi 56 000 eestlast ja 19 miljonit inimest üle ilma. 

2024. aasta maailmakoristuspäeva peamine sõnum „Teeme elule ruumi”  rõhutab meie ühiste jõupingutuste tohutut mõju. Koristades oma kodukohta ja ümbrust teeme ruumi uutele võimalustele ning loome soodsa pinnase loodusele. Samuti muudame sellega kõigi elukeskkonna turvalisemaks ja tervislikumaks.

E-sigaretid ja plastjäätmed

Lisaks tavapärasele koristamisele pööratakse Eestis käesoleval aastal erilist tähelepanu elektroonilise sigareti ehk veibi kahjulikule keskkonnamõjule. Viimastel aastatel on kahjuks märgatavalt kasvanud ühekordsete e-sigarettide kasutamine. 

Lisaks tervisekahjule on need ka jäätmena väga problemaatilised, lagunedes looduses aeglaselt. Tihti jõutakse see enne ära koristada, kui liitiumioonaku kurja tegema hakkab, ent leostuda võivate mürgiste ainete hulk on muljetavaldav. 

Samuti on eriliselt fookusesse võetud ühekordne plastprügi kalmistutel. Kalmistud, hauaplatsid ning kalmistu aiatagune on tihti kaetud plastjäätmetega. Igal aastal jõuab Eesti kalmistutele sadu tuhandeid, isegi miljoneid ühekordseid plastküünlaid ja tihti jäävad nende topsid prügina hauale vedelema kuudeks. Prügi lennutab laiali tuul või tassivad laiali linnud, kes soovivad süüa küünlatopsidesse jäänud vaha. Ent kõik, mis hauaplatsilt kaugemale loodusesse jõuab, jääb sinna sageli vedelema ja tekitab reostust.

Iga panus on oluline

20. september annab igale kristlasele võimaluse osaleda sektorite-, piiride- ja kultuuriülestes tegevustes, mis aitavad igaühel meist ümber kirjutada lugu seoses valesti käideldud jäätmetega – kriisiga, mis mõjutab kogu Jumala loodut.

Maailmakoristuspäeval osalemiseks ei pea minema kodust kaugele. Tuleb vaid valida südamelähedane paik ja see prügist puhtaks kraamida. See võib olla kodulähedane haljasala, park, metsatukk, veekoguäärne paik või mererannik, aga ka kalmistu, kirikuhoov või muu looduslik keskkond. Iga panus on tähtis ja vajalik.

Käiste üles käärimine ja koristamine on lisaks ka parim viis mõelda korra läbi oma harjumused, valikud ning elustiil. Ennekõike ühekordsete pakendite ja toodete kasutamine – igal inimesel on võimalik teha parem valik ning kasutada tooteid, mis on mõeldud kasutamiseks korduvalt.

Eesti looduses leidub kõikjal pisikest prügi. Kõik need esemed on küll väikesed, ent neid vedeleb maas uskumatutes kogustes ning meid ümbritsevale keskkonnale on nad igaüks erineval viisil kahjulikud.

Registreeri koristuspäev

Koristamisel kasuta kodus olevaid kilekotte, pisiprügi jaoks sobivad ideaalselt saia- ning leivakotid, suurema prügi korjamiseks saab kasutada erinevaid poekotte. Ära unusta kasutada kindaid. Leitud prügi viska kas avalikku või isiklikku konteinerisse. 

Kui leitu hulgas on jäätmeid, mida saab koguda liigiti, siis võimalusel liigita need utiliseerimisel. Samuti tuleb turvalisse anumasse koguda eraldi ohtlikud jäätmed nagu veibid või süstlad ja need pärast koristust õigesse kohta ära viia.

Koristust korraldades või sellel osaledes registreeri oma koristuspäev maailmakoristus.ee kodulehel. Kirja saab panna nii üksik- kui grupikoristuse, samuti saab veebilehel registreerida avaliku koristuspaiga või -talgud. Soovi korral on võimalik osa võtta mõnest avalikust koristusest, mis on samuti leitavad maailmakoristuse kodulehel. Küsimuste korral võta ühendust maailmakoristuspäeva tiimiga – info@maailmakoristus.ee.

Kutsume kõiki kristlasi märkama oma tarbimisharjumusi ning vastavalt võimalustele osalema samuti 20. septembril maailmakoristuspäeval.

Kogu informatsiooni looduhoiukuu kõigi ürituste ja neil osalemise võimaluste kohta leiad Eesti Kirikute Nõukogu kodulehelt www.ekn.ee.

Vilver Oras
Eesti Kirikute Nõukogu täitevsekretär

Artikkel ilmus esmalt ajalehes Eesti Kirik 11. septembril 2024


Vaata ka: