Muinsuskaitseameti ja EELK sümpoosion keskendub tänavu annetamiskultuurile

Muinsuskaitseameti ja EELK sümpoosion keskendub tänavu annetamiskultuurile

Esmaspäeval, 7. oktoobril kell 11 algab Tallinnas Niguliste muuseumis Muinsuskaitseameti ja Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku koostöös annetamiskultuuri käsitlev sümpoosion, mille eesmärk on näidata, milline on riigi võimekus pühakodasid ja kultuuripärandit toetada ja teisalt, millised on võimalused eraraha kaasamiseks ning oskuste ja teadmiste jagamiseks.

„Annetamine on kirikus pikaajaline traditsioon, kuid annetamiskultuuri kui nähtuse üle me enamasti kuigipalju ei mõtiskle. Eelkõige mõtleme selle all raha annetamist, aga vähemalt sama oluline on aja ja kogemuste jagamine. Annetamiskultuur võib tuua kogukondi kokku ja anda käegakatsutavaid tulemusi ühise kultuuripärandi hoidmisel,“ sõnas üks sümpoosioni korraldajatest, Muinsuskaitseameti kunstipärandi nõunik Kadri Tael.

„Luteri kirik on koos oma koguduste ja asutustega olnud läbi ajaloo Eesti üks suurim annetuste koguja. Iga-aastaselt suunatakse inimestesse ja ühiskonnatöösse, samuti vaimse ja ainelise kultuuripärandi, sealhulgas ajaloolise sakraalpärandi hoidmiseks ja restaureerimiseks miljoneid eurosid Eestist ja välismaalt kokku kogutud annetusi,“ ütles EELK peapiiskop Urmas Viilma.

Sümpoosionil saavad sõna erinevate valdkondade asjatundjad nagu näiteks kunstiajaloolane Tiina-Mall Kreem, kirikuloolane Priit Rohtmets, kodanikuühiskonna edendaja Urmo Kübar, suhtekorraldaja ja ettevõtja Janek Mäggi, ettevõtja ja kultuurimetseen Enn Kunila, kirikuõpetaja Hedi Vilumaa, Eesti Kunstimuuseumi juht Sirje Helme ja Muinsuskaitseameti pühakodade nõunik Sille Sombri, kes teevad sissejuhatuse nii minevikku, tänapäeva kui ka tulevikku – kuhu annetuskultuur liigub.

Sümpoosionid on Muinsuskaitseameti ja Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku koostöös ellu kutsutud ühisüritused, mis käsitlevad mõlemale osapoolele olulisi teemasid. Varasematel aastatel on sümpoosionil kõneldud kirikukelladest, vitraažidest, kirikutekstiilidest ja orelitest ning eelmisel aastal käsitletud matusekultuuri teema pälvis väga suurt publikuhuvi.

Sümpoosioni kava

11.00 Avasõnad
11.30 Ettekanded ja küsimused
Tiina-Mall Kreem. Annetus kirikule, kellele ja milleks? Mõtted ja nopped 19. sajandi II poolest
Priit Rohtmets. Kiriku ülalpidamine ja annetamiskultuur Eesti omariikluse esimestel aastakümnetel
Urmo Kübar. Kuhu läheb Eesti annetamiskultuur?
Sille Sombri. Muinsuskaitseameti toetused pühakodadele
13.00 Kohvipaus
13.40 Ettekanded ja küsimused
Janek Mäggi. Kirikufondi missioon: ravida hingi nende enda rahaga
Enn Kunila. Kärdla kiriku taassünd
Hedi Vilumaa. “Tooge annetusi ja tulge tema õuedesse!” (Ps 96:8) – annetamine koguduse kontekstis
Sirje Helme. Nigulistest Pöidesse

Otseülekannet sümpoosionilt näeb Muinsuskaitseameti Youtube kanalil.

Meeldib 1