Peapiiskop õnnistas Aleksander Mäevälja ja tema abikaasa Mathilde hauatähise

Peapiiskop õnnistas Aleksander Mäevälja ja tema abikaasa Mathilde hauatähise

Peapiiskop Urmas Viilma õnnistas esmaspäeval, 16. septembril Tallinnas Rahumäe kalmistul Aleksander Mäevälja (enne nime eestistamist Mohrfeldt; 1857–1938) ja tema abikaasa Mathilde Mäevälja (sündinud Hurt) ristiga hauatähise.

Aleksander Mäevälja oli tunnustatud riigimees ja ühiskonnategelane: vaimulik, Eesti Üliõpilaste Seltsi auvilistlane, usuõpetuse õpetaja, 1881. aastal üks Eesti lipuvärvide ja lipu idee loojatest, 1884. aastal lipu sünni, selle valmimise ja õnnistamise juures viibijatest.

Aleksander Mäeväli oli üks neist vaimulikest, kes luges 24. II 1918 Tallinnas Rootsi Mihkli kiriku kantslist ette iseseisvusmanifesti.

Tänasel päeval ja Eesti lipu 140. piduaastal on asjakohane meenutada lipuvärvide väljavalimist 1881. aastal, mida Aleksander Mävälja on meenutanud nõnda:

„Värvid pidid:

1) kajastama meie rahva iseloomu ja aateid,

2) mõjustatud olema meie rahvariietuse värvidest,

3) peegeldama kodumaa ilmastikku ja loodust selle talvise valge lumekattega ja suvise sinise taevavõlviga, sünge sügisega ja rõõmul sätendava kevadega,

4) omavahel kooskõlas olema.”

Õnnistamispalves palvetas peapiiskop:

“Jumal, meie Looja, kõige hea andja ja elu ülalpidaja. Kõik, mis meil on ja mida saavutame, tuleb õnnistusena Sinu käest. Õpeta meid märkama Sinu heategusid ja ava meie südamed tänama.

Jumal on oma helduses ja armastuses lubanud sellel hauatähisel valmida. Õnnista seda ristiga hauatähist, mis tuletab meile meelde, et oleme inimestena ajalikus maailmas kaduvad, kuid Sina oled oma ülestõusmise läbi valmistanud meile igavese eluaseme taevas.

Aita meil meelse kanda ja mitte unustada kõike seda, mida Aleksander Mohrfeldt-Mäevälja koos oma abikaasa ja mõttekaaslastega tegid meie rahva saatuse kujundamisel iseseisvaks rahvaks oma Eesti riigis, mille üheks sümboliks on sinimustvalge lipp.

Õnnistagu seda hauatähist Kolmainu Jumala – Isa + ja Poeg ja Püha Vaimu. Aamen.”

Aleksander Mäevälja hauaplatsi Rahumäe kalmistul korrastasid seltsivennad Eesti Üliõpilaste Seltsist ning uus hauatähis telliti EÜSi liikmete annetuste eest. Tseremoonial kõnelesid ka EÜSi Vilistlaskogu esimees Kaarel Vanamölder ning Lennart Sundja, kes rääkis perekond Mäevälja eluasemest ja kogukonnaelust Valgejõel Pikakose talus. Esinesid EÜSi meeskoori lauljad.


Vaata ka:

Meeldib 1