Peapiiskop Urmas Viilma mõtisklus kommunismi- ja natsismiohvrite mälestushetkel 23.08.2024

Peapiiskop Urmas Viilma mõtisklus kommunismi- ja natsismiohvrite mälestushetkel 23.08.2024

Jumal on meie varjupaik ja tugevus. Tema lõpetab sõjad maailma otsani, murrab katki ammu ja raiub puruks piigi ja põletab [sõja]vankrid ära tulega. Jumal on meile kindlaks varjupaigaks. (Ps 46:2,10,12)

Viis aastat tagasi külastas Eestit Hongkongi luteri kiriku delegatsioon. Põhjus, miks nii kauge maa pealt Eestisse tuldi oli soov õppida midagi Eesti ja teiste Balti riikide laulvast revolutsioonist ja vägivallatust vastupanust okupatsioonile. Viie aasta eest oli olukord Hongkongis, mis oli paarkümmend aastat varem naasnud Briti võimu alt Hiina võimu alla väga pinev. Meeleavaldusi demokraatia toetuseks rõhuti maha vägivallaga ja teisitimõtlejaid vangistati. Hongkongi delegatsioon soovis tingimata külastada Balti keti meenutuseks paigaldatud mälestuskivi Harjumäel, millest nad olid lugenud.

Ma ise ei mäletanudki, et selline mälestusmärk kusagil Tallinnas paikneb. Aga tõepoolest, Harjumäel on sillutisse paigutatud kivi, millel inimese jalajäljed ning tekst eesti ja inglise keeles: „Balti kett. Baltic Way. Tallinn. Riga. Vilnius.“ Moodustasime koos hongkonglastega Harjumäel selle kivi ümber ringi ja ma püüdsin külalistele meenutada, mis tunne oli seista ühena miljoni hulgast üksteisel käest kinni hoides ligi 700-kilomeetrises inimketis ja skaneerida: „Vabadus! Vabadus! Vabadus!“  

Keerulistel aegadel vajame üksteist rohkem kui muidu. Vajame, et keegi seisaks meie kõrval, julgustaks ja saaks ka ise julgust vastastikusest käest kinni hoidmisest.

35 aasta tagune laulev revolutsioon ja Balti kett väljendas üksteise kõrval tõe ja õiguse eest seisvate rahvaste veendumust, et kurjuse diktatuur variseb kokku ja 1939. aastal sõlmitud häbitu kokkulepe koos salaprotokollidega Ida-Euroopa jagamiseks kahe kurjust esindava võimu, Stalini juhitud kommunistliku Nõukogude Liidu ja Hitleri juhitud natsistliku Saksamaa vahel, saab avalikustatud, tühiseks tunnistatud ning meie rahvad saavad taas vabaks. Leedulased, lätlased ja eestlased seisid üksteise kõrval ja üksteise eest nii, nagu seisame praegu koos erinevate riikide ja rahvastega ühiselt Ukraina eest. Rõõmu teeb, et see kõikidest liitlastest moodustuv kett on täna veelgi pikem ja tugevam kui 35 aasta eest moodustunud Balti kett.

Meenutades ja mälestades siin Maarjamäel täna, Ukraina iseseisvuspäeva künnisel kommunismi ja natsismi ohvreid, ei saa jätta mälestamata ka kõiki neid, kes on külg-külje kõrval võideldes hukkunud Ukraina iseseisvuse ja vabaduse eest. Kommunismi- ja natsismiohvritele on viimastel aastatel lisandunud Русский мир´i imperialistliku ideoloogia nimel alustatud sõja ohvrid.

Palve. Armuline Jumal, me mälestame täna kõiki, kes on surnud kommunismi ja natsismi kuritegelike režiimide tegevuse tagajärjel. Mälestame neid, kes kurja eest põgenedes hukkusid teel vabadusse, ja neid, kes viidi vägisi kodust kaugele ega naasnud. Palvetame ka kõigi hingede eest, kes on kaotanud elu võideldes Ukraina vabaduse eest. Aita lõpetada sõjad ja sõlmida õiglane rahu. Aamen.


Kuula ka:

Meeldib 1