Piiskop Marko Tiitus valiti EKOE presidendiks

Piiskop Marko Tiitus valiti EKOE presidendiks

Piiskop Marko Tiitus EKOE assambleel kõnelemas

Evangeelsete Kirikute Osaduse Euroopas (EKOE) nõukogu valis täna Sibius toimunud koosolekul eelolevaks kuueks aastaks uue presiidiumi koosseisu.

Presiidium koosneb kolmest presidendist, kelleks valiti Šveitsi Evangeelse Reformeeritud Kiriku president Rita Famos, Siegeni Ülikooloi süstemaatilise teoloogia ja oikumeenika professor dr Georg Plasger ja Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Lõuna-Eesti piiskopkonna piiskop Marko Tiitus.

Rita Famos esindab juhtivpresidendina EKOE-d ja juhib presiidiumi tegevust. Presiidiumi ülesanne on juhtida EKOE nõukogu tegevust istungite vahelisel ajal ja korraldada EKOE strateegia elluviimist.

Marko Tiituse puhul sai tema valimise puhul määravaks asjaolu, et nõukogu liikmed soovisid ühe presidendina näha Ida-Euroopasse kuuluva postkommunistliku maa kirikujuhti. See soov on osaduskonna juhtimise tasakaalustatust silmas pidades täiesti mõistetav, mis ajendaski teda nominatsiooniga nõustuma.

Piiskop Tiitus ütles oma sõnavõtus EKOE peaassamblee plenaaristungil, et ta esindab osaduskonnas seda osa Euroopast, kus kogetakse päevast päeva, et rahu, õiglus, demokraatia, inimõigused nagu sõna-, mõtte- ja usuvabadus pole sugugi enesestmõistetavad. „Peame kirikutena tegema kõik selleks, et oma doktrinäärseid ja ajaloolisi erimeelsusi kõrvale jättes töötada ja palvetada ühiselt vaba, demokraatliku ja ühtse Euroopa nimel. Seetõttu on meie osaduskonnal täita suurem roll kui kunagi varem,“ ütles Tiitus.

EKOE presiidiumi on aastatel 1994–2001 kuulunud ka peapiiskop Jaan Kiivit jun.


Vaata ka: