Piiskop Ove Sander kohtus Helsingi eestlaste ja sealse piiskopkonna juhtidega eestikeelse töö tuleviku arutamiseks

Piiskop Ove Sander kohtus Helsingi eestlaste ja sealse piiskopkonna juhtidega eestikeelse töö tuleviku arutamiseks

Piiskop Ove Sanderi eesvõttel arutati Helsingis eestlaste vaimuliku teenimise tulevikku Soomes, eriti seoses Alppila kiriku sulgemisega järgmisel aastal. Kohtumisel rõhutati vajadust jätkata eestikeelset tööd ja laiendada seda piirkondadesse, kus elab rohkesti eestlasi.

Pühapäeval, 20. oktoobril, teenis piiskop Ove Sander Alppila kirikus Helsingis. Jumalateenistusel osales rohkelt inimesi ning pärast teenistust toimus ka traditsiooniline koosviibimine kohvi ja koogiga, kus piiskop rääkis pisut enda tegemistest ja eestikeelsest disaporanäitest Soomes.

Teenistuse muutis eriliseks rahvusvahelise haardega ooperisolisti esinemine: Eesti päritolu laulja elab Soomes ning laulab Londonis.

Ove Sander kohtus Helsingi piiskop Teemu Laajasaloga 21.10.2024

Esmaspäeval, 21. oktoobril, kohtus piiskop Ove Sander Helsinki piiskop Teemu Laajasalo ja teiste piiskopkonna liikmetega, et arutada sealsete eestlaste teenimist ja eestikeelse töö tulevikku. Kohtumise peateemadeks olid, kuidas tagada eestlaste vaimulik teenimine olukorras, kus Alppila kirik järgmisel aastal ehitustöödeks suletakse, ning kuidas laieneda, kuna Soomes elab juba üle 70 000 eestlase ning Helsingis on eestlaste kogukond kõige suurem mitte-soomlaste seas.

Piiskop Ove Sander tänas kohtumisel Helsinki piiskopkonda senise toe eest ja rõhutas eestikeelse töö jätkamise vajadust: “Andsin edasi meie poolse tänu piiskop Teemule ja Helsinki piiskopkonnale, kes eestlaste teenimist on läbi aastate toetanud. Jäi kõlama mõte, et eestlaste teenimine peab kindlasti jätkuma olukorras, kui Alppila kirik suletakse. Samuti oli jutuks, et Espoo ja Vantaa kogudused võiksid anda edaspidi oma tuge Eesti tööle, kuna neis paigus elab palju meie kaasmaalasi.”

Piiskop Sander avaldas tänu ka Helsingi Eesti töö korraldajale Dagmar Õunapile ning oma eelkäijale, piiskop Tiit Salumäele, kes on aastaid seisnud Soome eestlaste vaimse ja kogukondliku heaolu eest.

Kohtumise tulemused loovad aluse jätkuvale koostööle ja eestlaste vaimuliku teenimisele Soomes ka tulevikus.

Eestikeelne kogudusetöö Soomes*

Eestikeelne kogudusetöö Soomes ühendab Uusimaa piirkonnas elavaid eestlasi. Kogudusetöö on suunatud ennekõike eestlastele, kuid ka eesti sõpradele – kõigile, kes on huvitatud osa saama eestikeelsest koguduse elust ja kultuurist.

Jumalateenistused toimuvad kord kuus ning neid viivad läbi EELK vaimulikud. Piibliring koguneb igal teisel teisipäeval Zoomis õpetaja Randar Tasmuthi juhendamisel. Ring on tasuta ja avatud ka väljaspool Soomet elavatele piiblihuvilistele. Täiskasvanute sügisleer toimub õpetaja Kaido Soomi juhendamisel ning konfirmatsiooniteenistus on plaanis detsembris.

Praegu keskendub kogudusetöö peamiselt lastele (liikumis- ja muusikaringid), noortele (12–16-aastaste Noortekas koostöös Eestikeelse Hariduse Seltsiga) ning peredele (pereklubi Sipsik ja rahvatantsu pererühm).

Koostööd tehakse muu hulgas Eesti suursaatkonnaga Helsingis, kohalike eestlaste seltsidega, Kallio kogudusega (Kallion seurakunta), Eesti kirikuga ning teiste võõrkeelsete kogudustega pealinna piirkonnas (araabia-, hiina-, vene- ja ingliskeelne kogudusetöö).

Lisaks tegutseb kogudus aktiivselt kultuuri ja kogukonna hoidjana, korraldades erinevaid kultuurisündmusi. Alppilas esinevad erinevad koosseisud nii Soomest kui ka Eestist. Iseseisvuspäeva tähistamine on igal aastal üks koguduse suurimaid sündmusi.

Eestikeelsel kogudusetööl on üks palgatud töötaja. Seetõttu on vabatahtlike ja nn keikkatöötegijate panus koguduse toimimisel väga oluline. Plaanis on korraldada ka kohtumisõhtuid, mida juhivad koguduse liikmed ise.

Alppila kirik on eestikeelse kogudusetöö koduks veel kuni 2025. aasta juulini. Esialgsete plaanide kohaselt kolitakse siis Ida-Helsingisse, Mikaeli koguduse ruumidesse.

* Kokkuvõtte on koostanud Dagmar Õunap.

Meeldib 1