Metropoliit Stefanus kritiseeris politseireide kirikusse keset jumalateenistusi

Metropoliit Stefanus kritiseeris politseireide kirikusse keset jumalateenistusi

Foto politseireidist Pärnu kirikussse portaalis Uued Uudised

Nii metropoliit Stefanus kui ka luteri kiriku peapiiskop Urmas Viilma kritiseerisid politsei taktikat kirikutes koroonapiirangute kontrollimisel. Teema tõstatas Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku metropoliit Stefanus, kes siseministeeriumi usuasjade osakonna nõunikule Ringo Ringveele saadetud kirjas tõdes, et peab küll oluliseks koroonaviiruse leviku tõkestamise eeskirjade täitmist ja mõistab ka nende kontrollimise vajadust, ent ei saa heaks kiita, mil viisil seda tehakse.

Ajalehes Postimees kritiseeris metropoliit Stefanus, et mundrikandjad astuvad kirikusse keset jumalateenistusi ja tahes-tahtmata häirivad palvuse käiku. Stefanuse ettepaneku järgi võiks kontrollkäike teha siis, kui kirikurahvas siseneb või väljub kirikust.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma ütles, et kuigi erinevate konfessioonide jumalateenistused on ülesehituselt erinevad, toetab ta igati metropoliit Stefanuse mõtteid. Luterlikus kirikus tema sõnul seni otseselt etteheiteid tulnud ei ole, kuid on küsitud, kas reide tegevaid politseinikke on instrueeritud, millal sobiks teenistusele kontrollima tulla nõnda, et see ei häiriks ei jumalateenistust ega seal osalevaid kirikulisi.

Urmas Viilma lisas, et osa koguduseliikmeid veel mäletab reide kirikusse eelmise riigikorra ajal ja ei tohiks anda alust selliste seoste tekkimisele. “Oleks kurb, kui vormikandjate sisenemine kirikusse hakkab paistma jõunäitamisena või hakkab tekitama küsimusi usuvabaduse kehtivuse üle,» ütles Viilma.

PPA kriisireguleerimisgrupi juhtivkorrakaitseametnik Annika Orav kinnitas, et politsei proovib piirangute järgimist kirikutes hinnata kindlasti enne teenistuse algust. Ta pidas oluliseks ka osapoolte koostööd, et oleks võimalik vajalikud toimingud kiiresti läbi viia.

Lisa kommentaar