Mis toimub kirikupäeval? Loengud ja paneelvestlus!

Mis toimub kirikupäeval? Loengud ja paneelvestlus!

Tere tulemast kuulama EELK 2024. aasta kirikupäeva “Rõõm üle maa” raames toimuvaid loenguid ja paneelvestlust!

Loengud on tasuta ja avatud kõigile teemadest huvitatuile. Orienteeruv pikkus 1 tund.

Pärimusmuusika Aidas toimuvad reedesed loengud salvestatakse Ööülikooli saatesarja tarvis. Misjonitelgis toimuvast teeb ülekande Eesti Kirik.

Reede, 28.06

Kl 17.00

Usuteadus, loodusteadus, loodushoid

Piibliteaduste professor Randar Tasmuth (EELK Usuteaduse Instituut) arutleb, mis peitub nende kolme liitsõna taga. 

Sõnad ise. Arutleme koos, kuidas avanevad need kolm liitsõna. Missuguseid sarnasusi, erinevusi ja kattuvusi võime siin leida? Missuguste teiste mõistetega need sõnad seostuvad ja kuidas?

Sõnad koos. Missuguseid kombinatsioone need liitsõnad ja nende elemendid annavad? Kuidas kasutatakse neid mõisteid meid ümbritsevas elus?

Sõnad minu jaoks. Kuidas seostuvad need mõisted minu mõttemaailmaga ja eluga? Missuguse tähenduse saavad need sõnad minu jaoks?

Kell 22.00

Frantsisklaste vaimsuse peegeldusi Richard Rohri teoloogias

Piiskop Marko Tiitus (Lõuna-Eesti piiskopkond) räägib silmapaistvast kaasaegsest frantsiskaani teoloogist ja kirjanikust Richard Rohrist. 

Viljandi Jaani kirik on rajatud 1466-72 frantsisklaste poolt kloostrikirikuna. Kuigi frantsisklased tegutsesid Viljandis vaid paar inimpõlve, siis on nende vaimsus ja ideaalid aktuaalsed ka tänasel päeval. Loengus heidetakse pilk frantsisklaste pärandile ja vaimsusele läbi kaasaja ühe olulisema frantsisklasest teoloogi ja vaimuliku õpetaja Richard Rohri kirjutiste, kes on pühas Franciscuses näinud kristlikku müstikut ja „ortopraksia“ edendajat ning püüdnud tema eeskujul ühendada kristluses kontemplatiivset ja sotsiaalselt aktiivset eluviisi.

Laupäev, 29.06

Kell 12.30

Kelle laule me laulame?

Protestantliku kirikulaulu teemal peab loengu muusikateaduse professor Toomas Siitan (Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia). Luterliku kirikulaulu traditsioon Eestis kõneleb meie kultuuri laenulisusest. Miks on ta sellisena kujunenud? Millal sündis eestikeelne kirikulaul ja kas meil on ainult üks rahvakeelne laulutava? Mis on rahvakoraal ja kas Eestis on ka vaimulikke rahvalaule? Loeng püüab vastata teistelegi küsimustele ja joonistada ajalookaare üle mitme sajandi.

Kohtume Viljandis!


Vaata ka: 

Meeldib 1