Tallinna Jaani kiriku galeriis avatakse Olga Tobrelutsu Isikunäitus „Iidne puu“

Tallinna Jaani kiriku galeriis avatakse Olga Tobrelutsu Isikunäitus „Iidne puu“

Eesti juurtega rahvusvaheliselt tunnustatud multidisiplinaarse kunstniku Olga Tobrelutsu näitus pealkirjaga „Iidne puu“ Tallinna Jaani kiriku galeriis on inspireeritud Tobrelutsu suguvõsa legendist pühast puust – Lutsu küla vanast kaheharulisest kadakast. 

Tobrelutsu suguvõsa põlvneb Vana-Võromaalt Põlva kihelkonnast Lutsu külast. Sajandeid kõrgus Lutsu külas ka püha puu – võimas kaheharuline kadakas. Kuna Tobrelutsu sugupuul on kaks tüve – Lutsu Jüri ja Lutsu Paabu järglased – on Lutsu vanast kaheharulisest kadakast saanud suguvõsa sümbol. Perepärimuse järgi hoidnud üks Tobrelutsude esiisadest kadakat oma ristipuuks. Hauaristi temast aga ei tehtud. Vana kadakat hakati pidama pühaks. Mäletatakse, et suurte pühade puhul oli Lutsu kadakas veel 1950. aastatel värviliste lintidega ehitud. Kadakas oli ligikaudu poolemeetrise tüveümbermõõduga kümne meetri kõrgune looduskaitsealune puu, mis kuivas ära 1980. aastatel. 2019. aastal istutati Liivimaa talurahva pärisorjusest vabastamise mälestuseks ja Tobrelutsu perekonnanime 200. aastapäeva tähistamiseks Lutsu külla uus kadakas. 

Olga Tobrelutsu inspireeris see legend ja ta maalis 2024. aastal oma suguvõsa elujõu kinnituseks kümme õlimaali. Lisaks on näitusel kaks suurt printmaali „Küpresside allee päeval“ ja „Küpresside allee öösel“ aastast 2017. Näitusel ei ole tegu puude kummardamise ega jumaldamisega, vaid kunstniku suguvõsas levinud müüdi edasiandmise ja vaatajatega jagamisega maalide kaudu. Käesoleva näitusega tahab kunstnik kinnitada oma eesti rahvuslikku kuuluvust ning rõhutada eestluse järjepidevust ja kestvust. 

Olga Tobreluts on sündinud 1970. aastal Leningradis ja elab nüüd Ungaris. Ta on rahvusvaheliselt tunnustatud multidistsiplinaarne kunstnik, kes tegeleb maali- ja videokunsti, fotograafia ja skulptuuriga. Olga Tobrelutsu peetakse Venemaa digikunsti pioneeriks. Tema loomingut määratleb neoakademism. Tema professionaalsus hõlmab erinevaid kunstivaldkondi, juhtides tähelepanu lihtsate motiivide mitmetahulisusele antiigist tänapäevani välja. Ta on Peterburi kunstirühmituse Uus Akadeemia asutajaliige, Venemaa Kunstide Akadeemia au-akadeemik (2016) ja Eesti Maalikunstnike Liidu liige (2023).

Olga Tobrelutsu töid on eksponeeritud Tate Modernis Londonis, New Yorgi moodsa kunsti muuseumis (MoMA), Stockholmi moodsa kunsti muuseumis jt arvukates mainekates muuseumides ja galeriides. Ta on esinenud Veneetsia kunstibiennaalil. Kunstniku töid on omandanud New Yorgi moodsa kunsti muuseum, Mario Testino fond jt tuntud muuseumid. Tema loomingu kohta on kirjutatud kaks põhjalikku raamatut ja seda on käsitletud paljudes väljaannetes, sh ajakirjades Art Actuel, Flash Art, ArtReview, Metropolis, ART ja FOCUS. 2023. aastal oli tema suur isikunäitus „Uus mütoloogia“ Tartus Eesti Rahva Muuseumis, mida saatis suur publikumenu. Koostati näituse kataloog. Käesolev näitus on esimene Olga Tobrelutsu isikunäitus Tallinnas.

Näituse avatakse esmaspäeval, 29. juulil kell 17 ning jääb vaatajaile avatuks kuni 25. augustini.