Haljala kirikus peeti pidulik tänumissa

Haljala kirikus peeti pidulik tänumissa

Haljala kirikus on lõpule jõudnud kaks aastat kestnud tööd välisfassaadi restaureerimisel. Sel puhul peeti Haljala kiriku ja koguduse nimepäeval, mauritiusepäeval 22. septembril, piiskoplik tänumissa.

Kiriku välisfassaadi restaureerimistööde tulemuse pühitsemise, tööde rahastajate ja teostajate tänamise kõrval toimus ka ühe lapse ristimine. Missale järgnes kirikukontsert, kus muusika ja lauluga esinesid Mait ja Mia Trink.

Jumalateenistusel teenisid koguduse hooldajaõpetaja on Urmas Karileet, piiskop emeeritus Tiit Salumäe ja Haljala koguduse sõpruskoguduse pastor Jörgen Setran Norrast. 

Haljala kiriku välisfassaadi restaureerimise tööd kestsid kokku kaks suve, 2023–2024. Tööd teostas OMA Fassaad OÜ. Tööde kogumaksumus oli üle poole miljoni euro, millest ca 2/3 tuli Saksamaalt tänu Thomas von Dellingshauseni märkimisväärsele panusele. Saksamaalt panustasid Saksa riik, Balti Rüütelkondade Sihtasutus ja neli Haljala kihelkonna juurtega Balti-Saksa aadliperekonda. Eesti poolt oli suurimaks rahastajaks Muinsuskaitseamet veerandiga maksumusest ja vähemal määral Haljala vallavalitsus (ca 3% tööde kogumaksumusest).

Haljala kiriku fassaaditööd töid kahel aastal järjest esile Muinsuskaitseameti poolt aasta leiu vääriliseks tunnistatud avastused. 2023 aastal avastati kolm pühakunišši kiriku torni läänefassaadil, mis olid olnud ca pooltuhat aastat kinni müüritud ning 2024 aastal avastati kooriruumi idaakna kohal nishist aastaarv MCCCCXLVII, mis võib olla kiriku pühitsemise aastaks.

Fotode autor on Margus Punane.

Tulekul on ajalookonverents

Muinsuskaitsepäevade raames toimus 28. septembril algusega kell 11 Haljala rahvamajas ka ajalookonverentsi Haljala kiriku ehitusloo teemal. Pealkirja “Püha Mauritiuse kiriku mõistatused” kandval sündmusel saavad sõna neli doktorikraadiga teadlast ja õppejõudu vastavalt allolevale päevakavale.

Konverentsi kava:

11.00 Tervitussõnad 
Egon Mets „Haljala kirikukihelkonna kujunemisest“
Dr. Anu Mänd „Haljala kiriku kaitsepühakust ja kiriku keskaegsest sisustusest“
12.40-13.00 Kohvipaus
Dr. Tõnno Jonuks  „Kui vana on Haljala kirik?“
Dr. Villu Kadakas „Haljala kiriku arheoloogiast ja vanemast ehitusloost“ 
Dr. Anneli Randla „Maalitud ja maalimata dekoor Haljala kirikus Eesti kirikumaalingute kontekstis“
15.00 Lõppsõna

Avatud on kohvik.


Vaata ka: