Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus avati mälestustahvel represseeritud EELK vaimulikele

Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus avati mälestustahvel represseeritud EELK vaimulikele

Urmas Viilma õnnistamas mälestustahvlit Toomkirikus 15.10.2024

Teisipäeval, 15. oktoobril toimub Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) piiskopliku nõukogu koosolek, mida seekord raamistavad kiriku ajaloo talletamisega seotud sündmused – represseeritud EELK vaimulike mälestustahvli pühitsemine ning E.E.L.K. ehk välis-eesti luterliku kiriku juhtide portreefotode galerii avamine.

Kell 10 algava missa raames pühitseb peapiiskop Urmas Viilma represseeritud EELK vaimulike mälestuse jäädvustamiseks rajatud mälestustahvli Toomkiriku seinal. Tahvel on sümboolne austusavaldus neile, kes kiriku teenimise tõttu kannatasid või oma elu kaotasid.

Päeva lõpetab samuti oluline kultuuri- ja kirikuajaloo hetk – kell 14.30 avatakse kirikuvalitsuse ruumides peapiiskop Johan Kõpu 150. sünniaastapäeva tähistamise raames ning samuti seoses 1944. aasta suurpõgenemise 80. aastapäevaga E.E.L.K. peapiiskoppide ja piiskoppide portreefotode galerii. Koos kõrvalruumis asuva kodu-eesti kirikupeade galeriiga annab see ajaloolise ülevaate neist, kes on tegelenud meie luterliku kiriku juhtimise ja suunamisega aastakümnete vältel.

Piiskop Ove Sander õnnistamas galeriid.

Kahe piduliku sündmuse vahele jääval koosolekul kuulab piiskoplik nõukogu ära kirikujuhtide ja kaplanaatide esindajate sõnavõtud ning arutlused kirikus hetkel oluliste teemade üle. Käsitletakse ka kiriku reserev- ja vikaarvaimulike staatust ning päevakajalisi küsimusi.

Piiskoplik nõukogu on EELK peapiiskoppi kiriku juhtimisel ja oluliste kirikuelu küsimuste käsitlemisel toetav juhtorgan, mille võimkonda kuulub õpetusse ja liturgiasse puutuvate otsuste vastuvõtmine, soovituste andmine kirikuelu paremaks juhtimiseks ja korraldamiseks ning usu ja kõlbluse alal tekkivate vaidluste lahendamine.

Meeldib 1