Piiskop Ove Sander õnnistas Ukraina relvajõudude vene keelt kõnelevate sõjaväelaste palveraamatu

Piiskop Ove Sander õnnistas Ukraina relvajõudude vene keelt kõnelevate sõjaväelaste palveraamatu

Neljapäeval, 17. oktoobril õnnistas piiskop Ove Sander Tallinnas vabatahtlike poolt koostatud “Sõjamehe palveraamatud”, mis saadetakse peagi Ukraina vägede koosseisus võitlevale Vene Vabaduse Leegioni vabatahtlike korpusele.

Palveraamatu koostamise ja väljaandmise taga on nõndanimetatud “sõjavastane pastoraalne algatus”, kuhu kuuluvad mitmed venekeelsed luteri kirikuõpetajad Eestist, Soomest ja Saksamaalt.

Ettevõtmise üks eestvedajaid, 2022. aastal Venemaalt poliitilise tagakiusamise eest põgenenud ja Eestis rahvusvahelise saanud EELK vikaarõpetaja Pavel Zaiakin on külastanud Ukrainat ja kohtunud seal Ukraina vägede koosseisus võitleva Vene Vabaduse Leegioni vabatahtlike korpuse esindajatega. Seal kinnitati talle vajadust sellise palveraamatu järele ning samuti kaplanite järele, kes räägivad vene keelt ja saavad vähemalt aeg-ajalt tulla haiglatesse haavatuid vaatama ja võib-olla pidada vestlusi ka Venemaalt pärit sõjavangidega, et püüda neid vabastada Putini propaganda mõjust.

“Olen tänulik piiskop Ove Sanderile selle algatuse toetamise ja abi eest võitlejatele mõeldud palveraamatu väljaandmisel. Ta õnnistas meie ettevõtmisi ja on valmis meie eest palvetama,” tõdeb õp Zaiakin. Ta lisab: “Venemaa kodanikest vabatahtlikud, kes praegu võitlevad Ukraina poolel, vajavad nüüd tõesti kiriku vaimset tuge ja mul on väga hea meel, et meil, luterlastel, on olemas võimalus neid aidata.”

Palveraamat trükiti tuhandes eksemplaris ja peaks Ukraina vabaduse eest võitlejate kätte jõudma novembrikuus.

Sõjavastase pastoraalse algatuse põhimõtted:

Meie, luterlikud vaimulikud, kes vastustame Venemaa Föderatsiooni sõjalist agressiooni ja Venemaa sõjategevust Ukrainas, astume ühiselt välja selle algatusega:

  • Pakume aktiivselt ja vabatahtlikult vaimulikku ja praktilist abi Ukraina elanikele ning Ukraina relvajõudude sõjaväelastele, samuti vabatahtlike ühendustele ja Ukraina relvajõududega koostööd tegevatele sõjalistele vabatahtlike ühendustele, kes tõrjuvad Venemaa Föderatsiooni agressiivseid sõjalisi tegevusi.
  • Pakume palvetoetust ja hingehoidu inimestele, keda Venemaa Föderatsiooni võimud on ebaseaduslikult taga kiusanud nende sõjavastaste vaadete tõttu, ning jagame teavet nende inimeste kohta kirikutes ja kristlikes kogukondades.

Meie peamiseks prioriteediks on välismaiste vabatahtlike üksuste sõjaväelaste ja nende pereliikmete toetamine.

Meie sammud prioriteetsete ülesannete täitmiseks on praegu järgmised:

  • Ukraina relvajõudude sõjaväelaste ja vabatahtlike üksuste osalejate vaimse toetamise erinevate vormide ja meetodite otsimine ja rakendamine;
  • haavatud ja rehabiliteeritud Ukraina sõjaväelaste ning Ukraina vabatahtlike üksuste liikmete ja nende perede vaimne toetamine;
  • Ukraina relvajõudude sõjaväelaste ja Ukraina vabatahtlike üksuste liikmete pereliikmete vaimne ja sotsiaalne toetamine, kes on haavatud või hukkunud oma kohust täites, kaitstes Ukraina vabadust ja iseseisvust;
  • Ukraina sõjapõgenike hingehoid ja toetamine;
  • pastoritöö Vene sõjavangide seas, eesmärgiga hävitada Venemaa riiklikku ja kiriklikku propagandat ning pakkuda vaimset tervenemist;
  • vaimne ja sotsiaalne toetus Venemaa kirikuliikmetele ja usulistele aktivistidele, kes on kannatanud valitsusvõimude ja kirikuvõimude repressioonide ja tagakiusamise all;
  • toetus inimestele, keda on usuliste veendumuste tõttu ebaseaduslikult taga kiusatud, varjupaigataotlejatele, neile, kes on uurimise all ja kohtu all, ning neile, kes on Venemaa Föderatsioonis vangistatud.

Selle algatuse raames oleme valmis tegutsema koos teiste sõjavastaste organisatsioonide, liikumiste ja struktuuridega, kes toetavad Ukraina relvajõude ja Ukraina rahvast.

Vladimir Batuhtin, Narva, Eesti
Vladimir Blaginin, Helsingi, Soome
Pavel Zaiakin, Tallinn, Eesti
Antti Savolainen, Helsingi, Soome
Kontakt e-post: pastorinpace@gmail.com

Järgmised isikud ühinesid algatusega:
Ruslan Zinn, Wolfsburg, Saksamaa
Andrei Bratchenko, Narva, Eesti

Meeldib 1