Lüganuse kirik taaspühitseti põhjalike restaureerimistööde järel

Lüganuse kirik taaspühitseti põhjalike restaureerimistööde järel

Pärast põhjalikke restaureerimistöid pühitseti möödunud laupäeval remodijärgselt Eesti üks vanemaid, XIV sajandist pärit Lüganuse Ristija Johannese kirik, mis on ainulaadne oma ümara torniga.

Kaunis ja omanäoline Lüganuse kirik on ümbruskonna olulisemaid turismiobjekte (Foto: peapiiskop Urmas Viilma Facebooki leht)

Kevadel alanud tööde käigus sai kogu fassaad värske ilme, uuendati vihmaveesüsteeme, restaureeriti aknaraamid ja paigaldati uued sise- ja välisuksed ning paekivipõrand. Tööde käigus värviti osaliselt üle ka kiriku katus, kuid veel jäi ehitamata uus pandus, mis aitaks vihmavett majast eemale juhtida.

Lüganuse kiriku fassaadi uuendustööd läksid maksma 120 000 eurot, millest pool tuli toetusena Leaderi programmist ning ülejäänu panid juurde omavalitsus ja teised toetajad, sealhulgas eraannetajad.   

Kiriku senine välisfassaad pärines sõjajärgsest ajast, kui kannatada saanud kirik uuesti üles ehitati ja materjalid, mida toona kasutati, polnud kõige paremad. Fassaad lagunes ja krohv oli osaliselt tükkidena maha tulnud, selgitas ajalehele Viru Teataja kirikuhoone restaureerimise vajalikkust EELK Lüganuse Ristija Johannese koguduse juhatuse esimees Risto Lindeberg. 

Peapiiskop Urmas Viilma andis diakon Tõnis Tammele 60. sünnipäeva puhul üle õnnitluskirja koos heade soovidega. (Foto: peapiiskop Urmas Viilma Facebooki leht)

Kiriku pühitsemise jumalateenistusel teenisid peapiiskop Urmas Viilma, peapiiskop emeeritus Andres Põder, piiskop emeeritus Einar Soone, koguduse hooldajaõpetaja Avo Kiir, koos kiriku remondijärgse pühitsemisega oma 60. sünnipäeva tähistanud diakon Tõnis Tamm ja külalisdiakonid Tiit Zeiger ja Ulvar Kullerkupp. Oikumeenilise külalisena osales protsessioonis preester Einar Laigna. Organist oli seekordsel teenistusel Maris Oidekivi-Kaufmann ja laulis Kaarli koguduse tütarlaste ansambel Maarian Toompere juhtimisel.

Kirik on oma pika ajalooga ning maalilise asukohaga kahe jõe vahel Lüganuse valla olulisemaid turismiobjekte. 


Meeldib 1