Täna on võimalik suurejoonelisel Christian Ackermanni näitusel Nigulistes teha ringkäik

Täna on võimalik suurejoonelisel Christian Ackermanni näitusel Nigulistes teha ringkäik

EELK, Eesti Kunstimuuseumi ja Eesti Kunstiakadeemia koostöös valminud näitus on erakordne, kinnitavad oma Facebooki postitustes avamisel osalenud peapiiskop Urmas Viilma (vaata postitust) ja piiskop Tiit Salumäe (vaata postitust) ning südmust muusikaliselt sisutanud Hageri koguduse kammerkoori Lambertus liikmed.

Skulptuur “Armastus” Simuna kirikust (Foto: Eesti Kunstimuuseum)

Täna, 7. novembril kutsub Niguliste muuseum ringkäigule uuel näitusel „Christian Ackermann. Tallinna Pheidias, ülbe ja andekas“.

Näitust tutvustab väljapaneku kuraator Hilkka Hiiop ja venekeelset ekskursiooni viib läbi Anita Kodanik. Ringkäikudele järgneb orelipooltund.

Kava:

Kell 13–14 Venekeelne tuur (Anita Kodanik)
Kell 15–16 Eestikeelne kuraatorituur (Hilkka Hiiop)
Kell 16–16.30 Orelipooltund

Näitus „Christian Ackermann. Tallinna Pheidias, ülbe ja andekas“ tutvustab Eesti barokiajastu skandaalseima ja võimekaima kujuri ning Eesti esimese vabakunstniku Christian Ackermanni (tegutses Tallinnas u 1674‒1707/1710) elu ja loomingut.

Ackermann oli Tallinna Pheidias, vanade käsitöötraditsioonide lõhkuja ja uutmoodi kunstiloome eestseisja. Kuigi elu veeretas Ackermanni teele igasuguseid takistusi, lõi ta imetlusväärseid kunstiteoseid. Tänu Ackermanni moodsale arusaamale natuurist ja silmapaistvale puunikerdamisoskusele jõudsid temani kõik tähtsamad kunstitellimused, sealhulgas kuningas Karl XI initsiaale kandnud Tallinna toomkiriku altarisein – Eesti barokiaegse kiriku- ja skulptuurikunsti hinnaline pärl.

Pilte näituse avamiselt (fotode autor on Endel Apsalon):