Tartu Maarja kirik saab peagi torni

Tartu Maarja kirik saab peagi torni

Tartu Maarja kirikuhoonet on mõned õhtud valgustanud, seal esmakordsel 13. jaanuaril 2019 süüdatud ja koguduse unistusena seisnud, valgustorn – lootuse, märkamise ja aitamise sümbol.

Tartu Maarja Kiriku valgustorn (Foto: Tartu Maarja koguduse koduleht)

Seekordne pimeda aja torn Maarja kiriku katusel jääb sinna aga vaid lühikeseks ajaks, sest peagi kerkib selle asemele päris torn.

23. septembril 2020 kuulutas Tartu Maarja Kiriku Sihtasutus välja hanke Tartu Maarja kiriku torni taaspüstitamiseks. Pakkumuste esitamise tähtaeg oli 20. oktoober 2020.

Pakkumuse esitasid neli ehitusettevõtjat. Soodsaima pakkumuse, 638 933 eurot, lisaks käibemaks, esitas Embach Ehitus OÜ.

Ehitaja juhatuse esimees Andres Salusaar sõnab: “Embach Ehitusel on väga hea meel olla osaline sedavõrd auväärse hoone restaureerimisel. Koostöös Tartu Maarja Kiriku Sihtasutusega jõuame suure sammu võrra lähemale unistusele taastada Tartu Maarja kiriku torn täies hiilguses.“

Tartu Maarja Kiriku Sihtasutuse juhataja Silvia Leiaru selgitab: “Käesolevas etapis püstitatakse kiriku torn kõrgeima tornikorruseni – laotakse kirikutorni müürid, valatakse vahelaed, trepid ja tugipostid, ehitatakse liftišaht ja lifti masinaruum, paigaldatakse metallist keerdtrepp, paigaldatakse tornile ajutine katus. Lisaks tuleb korraldada sadevee ärajuhtimine lasteaia poolselt küljelt. Hankest jäi hetkel välja Maarja kiriku tornitipu ja -kiivri ehitus. Et torn saaks päris valmis, oodatakse jätkuvalt heade inimeste annetusi.“

Annetusi ja toetusi Tartu Maarja kiriku taastamistöödeks on laekunud väga
erinevatest allikatest – eraisikutelt, ettevõtetelt, asutustelt, mitmetelt
EELK kogudustelt, Soome kirikuvalitsuselt
ja sõpruskogudustelt, Tartu Maarja kihelkonna omavalitsustelt, õla on alla pannud ka riik ja suurimaks toetajaks on Tartu linnavalitsus. Tihe koostöö on ka Kirikufondiga, kes viimase aasta jooksul on kogunud annetusi nelja Eesti kiriku, sealhulgas ka Tartu Maarja kiriku taastamistööde jaoks.

Seni on Tartu Maarja kiriku juures tehtud mitmeid ehitustöid. 2017. aastal
valmis kirikule uus peatrepp ja koos lasteaia ehitusega ka kirikuesine
väljak. 2019. teostati töid kiriku sees, kirikusaal sai tõstetud teisele
korrusele ning valmisid alumise korruse kandvad seinad ja taldmikud. Tööde tulemusel saab aimu kiriku uuest sisearhitektuurilisest lahendusest. Lisaks on teostatud väiksemaid parandustöid, et hoida ära kirikule uute kahjustuste teket, näiteks parandatud katust ja pööningult eemaldatud vettinud soojustus.

Tartu Maarja kirik valmis 1842. aastal Tartu linna ja Maarja kihelkonna
eestlaste pühakojaks. Kirikul oli ärksate inimeste koondajana oluline roll
meie rahvuse ja riigi kujunemisel ning laulupeotraditsiooni tekkimisel.
Kirik hävis 1941. aastal taganevate Vene vägede põhjustatud Tartu
suurpõlengus. Torn lammutati 1950. aastatel, kui kirikusse ehitati Eesti
Põllumajanduse Akadeemia võimla. Sporti tehti kirikus 2009. aastani. Maarja kirikut on nimetatud, seal toimunud legendaarsete korvpallimängude tõttu, ka Tartu spordi varjupaigaks. Tartu Maarja kogudus ja Tartu Maarja Kiriku sihtasutus taastavad Maarja kiriku pühakojana, kuhu rohkete koguduse tegemiste kõrvale jätkub ruumi ka erinevatele kogukonna sihtrühmadele.

Ka Sina võid olla kirikuehitaja!

Tartu Maarja Kiriku Sihtasutus tänab: “Oleme Jumalale tänulikud iga inimese ja organisatsiooni eest, kes on panustanud Tartu Maarja kiriku taastamise heaks. Saagu teie südameheadus rohkesti õnnistatud!”

Tartu Maarja kiriku taastamise töid on jätkuvalt võimalik toetada. Selleks
saab teha nimelise annetuse Tartu Maarja Kiriku Sihtasutuse Swedbanki
kontole EE132200221021269201. Anonüümseks annetuseks võib helistada 900 1842 – annetad 5 eurot, 900 1941 – annetad 10 eurot, 900 2019 – annetad 50 eurot.

Meeldib 1