Vaimulik, kelle sees on peidus patsiga poiss: Toomas Nigola

Vaimulik, kelle sees on peidus patsiga poiss: Toomas Nigola

Miks läks tänavune EELK meediapreemia just Toomas Nigolale? Sellele võiks vastata lihtsalt loeteluga kõigist neist tegemistest, kus on tema käsi mängus olnud. See poleks aga päris see. Võib-olla on olulisemgi hea kolleegi igapäevase tegutsemise käekiri. Mis on mõnelgi korral tõesti pannud südamepõhjast tänama: aitäh Toomase eest!

Toomas Nigola vestlusjuhi rollis iganädalase saate “Taevas tuleb appi!” eel

Kiriku meediatöö käib üle kauguste liinil Tallinn-Põlva ja peamiselt ikka läbi õhu ja traatide. Vahest kümme trehvamist mõne aasta peale tulebki kokku. Suurem osa meediakollektiivi ühisloomest sünnib suhtluskeskkonna vahendusel ja mõnikord ka meili teel. Ent asi toimib ja suuresti just tänu 21. sajandi suhtluskanalitele. Loomulikult on selle ajasäästliku ja efektiivse töökorralduse süsteemi töösse juurutanud just Toomas. Aga see pole kaugeltki kõik.
Koroonapiirangu esimese nädala veebikoosolekul tuli peapiiskop Viilmaga jutuks, et kiriku omavaheliseks infovahetuseks tuleks luua veebisaade. Ei mäleta enam, kas koosolek kestis tunnikese või pool, aga aruteluga samaaegselt oli saate jaoks juba tegutsemiskeskkond loodud, tehnilised küsimused lahenduse leidnud, leiutatud saate pealkiri “Taevas tuleb appi!” ja osalejatele saatmiseks linkki olemas. Vestlusjuhiks sai üksmeelselt valitud Toomas. Ülejärgmisel päeval oli esimene saade eetris. Korraldas Toomas.  
Napp nädal hiljem startis juba uudisteportaal e-Kirik. Kes suutis unistusest ja pinutäiest tooretest ideedest nii nädalakesega toimiva kodulehe välja võluda? Muidugi mitte mõni hirmkallis ja kuude kaupa ajusid ragistav itimeeste tiim. Toomas ikka. Uute algatuste kõrval tuksuvad igapäevaselt sotsiaalmeediakanalid ja kiriku koduleht. Igaühel neist on arvestatava ajalehe jagu jälgijaid. Kes neis toimetab? Suurel määral Toomas.
Siis veel koguduste kodulehed, mille tegemisel Toomas on aidanud.

Praostkonna leht, kõva pähkel ja töömahukas, aga mille ta nagu mängeldes kokku pani. Facebook, Youtube ja Instagram, mis Toomase dirigeerimisel töötavad nagu õlitatud välk. Igasugu nõustamised, kui kirikul tuleb mõte mõnd tehnilist vidinat osta. Pildid ja videod, mida kommunikatsioonimagistri kraadiga vaimulik nagu muuseas tagataskust tõmbab. Siinkohal tuleb alla anda, see loetelu hea kolleegi tegemistest tuleks väga pikk.

Toomas Nigola vaimulike konverentsil ettekannet pidamas

Kõige selle suure meediatöö taustal kipub vahel ununema, et Toomal on veel terve rodu rolle, andeid ja tahke ja et teda peab jaguma palju ja paljude jaoks. Oma kokkuhoidvale perele ja kahele lapsele kindlasti. Abipolitseinikuks, kaplaniks, isegi poliitikat tegema. Töiselt on Toomas Nigola siiski eelkõige Põlva Püha Neitsi Maarja koguduse õpetaja. Õpetajaks jääb ta aga ka külvajana meediapõllul. Kes rügab täiel rinnal ja rõõmuga, oma rohkeid andeid vaka all hoidmata. Kes on üks helge inimene, aga ka eeskuju, sest elab ise seda, mida usub ja õpetab.

EELK meediapreemia on saanud:

1996Toomas Paul
1997Salme Rannu
1998Villu Jürjo. Ove Sander. Toomas Jürgenstein.
1999Tartu Pereraadio, Eesti Kristlik Televisioon
2000Hando Runnel
2001Raadio 7
2002Laine Villenthal
2003Eesti Kirik, Kaarlikese koduleht inetrnetis
2004Johannese Esto Ühing
2005Rein Neggo
2006Rapla koguduse leht
2007Kalle Kasemaa
2008Enn Auksmann
2009Aare Kimmel
2010Arne Hiob
2011Jaan Tammsalu
2012Riina Sildvee
2013Anne Raiste
2014Kullamaa vallavalitsus ja volikogu
2015Sirje Semm. Indrek Hirv ja Vello Salo
2016Anu Raud
2017Valter Rooso
2018Priit Rohtmets
2019Toomas Nigola

Regina Hansen, kiriku avalike suhete spetsialist ja Toomas Nigola kolleeg avalike suhete talitusest
Loe lisaks:
http://www.eestikirik.ee/toomas-nigola-teenib-kirikut-meediatooga/ (edited)