800-aastasel Haljala kogudusel on selle sajandi suurim ristimis- ja leeripüha

800-aastasel Haljala kogudusel on selle sajandi suurim ristimis- ja leeripüha

Haljala kirik (Foto: Visit Estonia koduleht)

Pühapäeval, 12. detsembril kell 10.00 ristib EELK peapiiskop Urmas Viilma Haljala kirikus 9 last ja 3 täiskasvanut ning konfirmeerib 7 leerikursuse lõpetajat. Nii palju ristimisi korraga ei ole Haljala kirikus sel sajandil veel olnud.

Ristimis- ja leeripüha missa homme, III advendi pühapäeval on pühendatud 800 aasta möödumisele Haljala kandi rahva esimesest ristimisest ja Haljala kirikukihelkonna moodustamisele 800 aastat tagasi aastal 1221. 800 aastat tagasi kuulus ka Rakvere ja suur osa Rakvere kihelkonnast Haljala kihelkonna koosseisu. Rakvere kihelkond moodustati umbes poolteist sajandit hiljem, suures osas Haljala kihelkonna maadele. Haljala kirikukihelkonnaga samal ajal asutati ka Viru-Järva piiskopkond, keskusega Rakveres ja piiskopiga Taanist. Viru-Järva piiskopkond kestis umbes poolsada aastat.  

Lisaks peapiiskopile teenib 12. detsembri ristimis-ja leeripüha missal Haljala Püha Mauritiuse koguduse õpetaja Urmas Karileet, organist ja kantor on koguduse diakon Ahti Bachblum. Lauluga kaunistab ristimis- ja leeripüha Haljala Segakoori ansambel.

Meeldib 1

Lisa kommentaar