Aita muuta palverännutee interaktiivseks!

Aita muuta palverännutee interaktiivseks!

Foto: palverännutee koduleht palverand.ee

2012. aastal algatasid Pirita kloostri sõbrad mõtte rajada Maarjamaa ühest otsast teise palverännutee. Nüüd kavandavad idee autorid rännutee muutmist interaktiivseks. Hooandja kaudu saame kõik selle algatuse teokssaamisele kaasa aidata!

AD 1215 pühendas piiskop Albert siinse maa Jumalaemale ja palverännak Ema maale kuulutati samaväärseks retkega Poja maale Palestiinasse. Lagle Pareki peost lendu lastud ja Pirita kloostri sõprade ringis idanema mõte rajada palverännutee Maarjamaa ühest otsast teise on viimaste aastatega aina kosunud ja saanud nüüd juba tubli tuule tiibadesse. Õigupoolest küll jalad alla, sest mõne suvega on sisse tallatud kenake hulk rännuteid.

Üleilmselt unikaalne kultuurilise ja ajaloolise sisu ning vahepeatustega Palverännutee kulgeb diagonaalis üle Eesti – Pirita kloostrist Vana-Vastseliina piiskopilinnuseni. AD 2012. Pirita kloostri sõprade algatatud ideed on nad ise ka tänaseni arendanud. Kaardile on kantud ja kodulehel asjakohaste selgitustega varustatud üle 600 km rännuteed, milles on paiguti kõrval- ja rööpradu.

Palverännutee kodulehel on senikogutud ja -esitatud teave artiklitena “otsi ja loe võtmes”. Arengud nutimaailmas võimaldavad senisele ehitada peale kihid, mis ka “juhivad-lükkavad-mängivad ise ette” ning aitavad orienteeruda võrratus loodus- ja tehiskeskkonnas.

Looduses liikumine on tulenevalt Covidist plahvatuslikult kasvanud. Samas on Palverännutee põhieesmärgiks inimeste vaimne arendamine ning selle põlvest põlve edasikestmine, lisaks käimisele, enesesse- ja ringivaatamisele. Idee algatajad loodavad siiralt, et Palverännutee hoiab elujõulisena vaimlist järelkasvu, mis on järjest asisematele Eesti inimestele hädapäraselt vajalik.

Hea algushoo andmisel hakkavad kodulehelt palverand.ee tõukuma interaktiivsel kaardil põhinevad uued kihid, mis juhendavad, jutustavad, näitavad, harivad, salvestavad ja innustavad:

  1. Audiokiht:
    • rännutee paiga või lõigu artiklid professionaalselt etteloetuna,
    • vestlused kohalike asjatundjate ja sädeinimestega
  2. Videokiht Jaan Kolbergilt
  3. Vaimne kiht: paiga- või lõigukohased psalmid/kirjakohad
  4. Distantsikiht: läbitud lõikude enda tarbeks kaardil salvestamine jms

Esimese hooga saaks selle vormiuuenduse “piloot” lõik: Pirita klooster – Ihasalu. Näitena mõned artiklid sellelt lõigult

Palverännutee proovilõik on plaanis ilmutada juuliks-augustiks, mil toimuvad ka juhendatud tänurändamised.


Lisaks:


Meeldib 1

Lisa kommentaar