Arutelu Pereraadios: usuvabadus – kas tõesti erivajadus?

Arutelu Pereraadios: usuvabadus – kas tõesti erivajadus?

Pereraadio ja EELK ühistööna valmivas vestlussaates “Kõnetused” vestlevad peapiiskop Urmas Viilma ja praost Anti Toplaan seekord teemal “Usuvabadus – kas tõesti erivajadus?”Saade oli esmalt eetris eile Pereraadios ning seda saab järelkuulata ka Pereraadio kodulehelt (kordus on eetris ka esmaspäeva, 14. juuni südaööl.

“Usuvabadus on universaalne inimõigus, aga see kehtib ainult teoorias või kusagil mujal. Meie sekulaarseks kuulutatud riigis sellega justkui ei peakski tegelema riik, vaid inimesed eraviisiliselt. Usklikke inimesi on hakatud meie riigis kohtlema nii, nagu neil oleks erivajadus,” kommenteeris saates viimase aja sündmuste taustal peapiiskop Urmas Viilma. Ta tõi näiteks kaitseväe kaplanaatide koomaletõmbamisega seonduvad plaanid, mille raames kavatsetakse kriisiolukorras eksistentsiaalsete teemade esile kerkides neile vastuseid vaimulikelt “teenusena sisse osta”. Usuvabaduse piiramise küsimuses tuleb vaadata otsa kogu praegusele valitsusele, mõlemale koalitsioonipartnerile, märkis Urmas Viilma.

Saates räägiti lisaks ka kirikukogu sel nädalal toimunud istungjärgust, mille raames liiguti taas mitu sammu edasi 2016. aastal alanud kiriku õigusreformiga.

Juttu tuli ka Jakob Kuke piiskopiks pühitsemise 100. aastapäevast, mis on Eesti luterliku kiriku jaoks mitmes mõttes sümboolne sündmus. Vaatamata saatuse keerdkäikudele on vaba rahvakirik tegutsenud juba üle saja aasta ning jätkab oma teenimistööd.

Lisa kommentaar