Eesti Vabariik 103. Enamik pidupäevasündmusi toimub tänavu ilma publikuta

Eesti Vabariik 103. Enamik pidupäevasündmusi toimub tänavu ilma publikuta

Koroonapandeemia mõjutab ka Eesti Vabariigi 103. aastapäeva tähistamist ja inimesi kutsutakse üles suurtest kogunemistest hoiduma. ERR kannab tavapäraselt üle kell 11.00 algava oikumeenilise jumalateenistuse Tallinna Piiskoplikust Toomkirikust.

Teenistus on kavandatud rahvuslikus meeleolus. Pealöövi võlvialust kaunistab pidupäeva puhul suur Eesti riigilipp (2×4 meetrit). See  ajalooline mastilipp leiti Toomkiriku orelirõdu remondi käigus 1983. aastal. Seejärel tegi lipp läbi seiklusrikka teekonna ühe perekonna käes, kuni viimaks jõudis tagasi Toomkirikusse. Lipu ajalooline päritolu on teadmata ja kuna tema mõõdud  ei vasta lipumõõdu standardile ning kinnitusaasad on mastilipu omad, ei saanud see majalipuna olla kasutuses.

„Pika Hermanni tornis see lipp ei saanud lehvida, sest mõõdud ei kattu. Küllap võis see lipp kaunistada enne 1940. aastat mõnda muud olulist masti, manifesteerides Eesti omariiklust, rahva kindlust ja tahet,“ kommenteeris Tallinna Toomkoguduse õpetaja Arho Tuhkru.  Eesti riigi sünnipäevaks on see ajalooline lipp tõstetud pealöövi võlvi alla. 

Jumalateenistusel teenib peapiiskop Urmas Viilma, Eesti Kirikute Nõukogu liikmeskirikute esindajad, Toomkoguduse õpetajad Arho Tuhkru ja abiõpetaja Joel Siim. Organist on Kadri Ploompuu, kantor ja koguduse koori „Laudate Dominumi“ dirigent Veljo Reier, muusikalises osas teenivad kaasa ka torupillid.

Jumalateenistusel osalevad kõigi EKNi liikmeskirikute esindajad, kuid riigi ja diplomaatilise korpuse esindajaid tänavu jumalateenistusele oodata ei ole.

Teised sündmused

Ära jäävad tänavu nii kaitsejõudude paraad kui ka presidendi kätlemistseremooniaga vastuvõtt. Paraadi asemel on 24. veebruaril kella 11-12 ajal ilusa ilmaga mitmes Eestimaa paigas võimalik näha liitlasvägede lennukite ülelendu.

Õhtune pidulik kontsertetendus toimub Paides, eriprogrammis on kandev osa tänavuste riiklike teenetemärkide saajate lugudel. Teenetemärgid antakse pidulikult üle alles siis, kui viirus seda võimaldab.

Peomeeleolu kannab varahommikust hilisõhtuni üle ETV eriprogramm rahvusringhäälingus. Pidupäevasündmusi kajastab ka Postimees.

Aaastapäevasündmuste ajakava

23. veebruar
Pärgade ja küünalde asetamine
10.00 Pärgade asetamine Eesti kõrgete riigitegelaste haudadele Tallinnas Metsakalmistul.
10.35 President Kersti Kaljulaid asetab küünlad kommunismiohvrite memoriaalile Tallinnas Maarjamäel.

24. veebruar
Pidulik kontsert
18.00 Vabariigi aastapäeva kontsert Paide muusika- ja teatrimajas. Tavapärast presidendi vastuvõttu koos kätlemisega ei toimu. Selle asemel saab tele-eetrist näha eriprogrammi, mille osaks on kontsertetendus ja riigipea kõne. Keskne roll programmis on tänavuste riiklike teenetemärkide kavaleridel.
Seekordse vabariigi aastapäeva kontsertetenduse loomeseltskond koosneb Kinoteatri inimestest. Lavastusmeeskonda kuuluvad Henrik Kalmet, Paavo Piik, Paul Piik, muusikajuht Sander Mölder, kunstnik Anneli Arusaar ning produtsent Priit Mikk.

Riigilipu heiskamine
7.32 Riigilipu heiskamise tseremoonia Toompea lossi Kuberneri aias. Üritusel osalevad vaid kõnelejad ja akadeemiliste organisatsioonide esindajad.
Kõik teised saavad sellele kaasa elada ETV, ETV+ ja Vikerraadio vahendusel.
Pärgade asetamine
10.00 Pärgade asetamine Vabadussõja võidusamba jalamile Vabaduse väljakul.
Jumalateenistus Tallinna toomkirikus
11.00 Oikumeeniline jumalateenistus. Teenivad peapiiskop Urmas Viilma, Eesti Kirikute Nõukogu liikmeskirikute esindajad, toomkoguduse õpetajad Arho Tuhkru ja abiõpetaja Joel Siim.
Kirik on teenistuse ajal avatud, kuid osalejate hulk on piiratud märgitud kohtadega. Kirikusse sisenedes peab käsi desinfitseerima ja kandma maski, samuti hoidma vahemaad.
Teenetemärgid
Sel aastal avalikustatakse riiklike teenetemärkide saajad vahetult enne aastapäeva.
Paraadi asemel ülelend
11-12 Ilusa ilma korral saab näha NATO liitlasvägede lennukite ülelendu trajektooril Ämari-Kärdla-Kuressaare-Pärnu-Viljandi-Tartu-Rakvere-Tallinn.
Lisaks Saksa õhuturbe hävitajatele teevad ülelennu Itaalia Eurofighterid Šiauliai lennubaasist, USA F-15-hävitajad Lakenheathi baasist Suurbritanniast ning Eesti õhuväe lennuvahendid L-39 ja M-28.
Tallinna inimesed näevad hea ilma korral üle Vabaduse väljaku lendamas Eesti õhuväe kopterit Robinson koos Eesti lipuga.
ERRi vahendusel kuuleb kaitseväe juhataja, kindralmajor Martin Heremi pidupäevakõnet ning päeva jooksul näeb mitut kaitseväe minevikku ja tänapäeva kajastavat erisaadet.


Lisa kommentaar