Fotograaf Arvo Tarmulat meenutades: “Ta oskas igas hetkes midagi rõõmustavat näha.”

Fotograaf Arvo Tarmulat meenutades: “Ta oskas igas hetkes midagi rõõmustavat näha.”

Temast rääkides kasutatakse sõnu “kirglik, isetu, aval, lõpmata heatahtlik, rõõmsameelne, tegus”. Tegevfotograafidest vanim, 84-aastane Arvo Tarmula oli alati raudnaelana kohal, kui Haapsalus või Läänemaal midagi huvitavat toimus. Tähtsündmuste kaudu, nende jäädvustajana oli Lääne Elu legendaarne piltnik tuntud ja aumärgiga tunnustatud ka Haapsalu Johannese koguduse poolt, olemata seejuures isegi koguduse liige. Ilma kõhklusteta on ta kirikurahva jaoks “meie inimene”.

Veel vähem kui nädala eest, läinud reedel võis Tarmulat rõõmsameelse ja tegusana näha Haapsalu toomkiriku juures, kus ta rannarootsi laulupeolistega suhtles ja nende kauneid rahvariideid jäädvustas; õhtul poole kaheksa paiku jõudis Lääne Elu meilipostkasti veel galerii Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivalilt. Puudu jäi siiski oluline detail: Tarmula ise, kes uksest sisse paiskuks ja silmade särades hüüataks: „Ajalooline sündmus!”. Tähendada võis see hüüatus mida iganes, kirjutavad tema mälestuseks endised kolleegid ajalehest Lääne Elu. „Alates luigepoegade koorumisest ja tuttpütilahingust lahel kuni tänaval kogemata kombel kohatud ja üles võetud president Lennart Meri või Tarja Haloneni ning lõpetades Rootsi kuningaga, kelle Tarmula on tabanud väikese linnahulkur-Gunnari kätt surumas. Sinna vahele jäid suur ja väike poliitika, Eesti, Läänemaa ja Haapsalu elu, sport, mida Tarmula jälgis suure huvi ja entusiasmiga, ning kõik see, mida rahvas räägib, sest Tarmula rääkis inimestega ja temaga räägiti.“

Viimased loodusvaated Tarmula Facebooki lehel olid vihmamärjast promendaadist – veepiisad okstel ja õitel ning täisvikerkaar üle vee, mille kohta Tarmula oli kirjutanud: „Just praegu väike looduse ime!”. Ta lahkus ootamatult ööl vastu pühapäeva 84aastasena.

Lääne Elus töötas Arvo Tarmula fotograafina üle 30 aasta – alates ajalehe asutamisest 1989. aastal. Väikeses kohas nagu Haapsalu on kirik igas mõttes linnaelu keskus ja kultuurisündmuste jäädvustajana tajus Tarmula seda hästi. Tarmulast jäänud fotoarhiiv – aastakümnete kroonika – on EELK piiskopi Tiit Salumäe sõnul hindamatu väärtusega, see tuleb säilitada ja süstematiseerida.

„Eriti just Haapsalu toomkirik ja Jaani kirik on mulle tuttavad, aga mulle meeldib väga ka teistes kirikutes tööd teha,“ ütles Tarmula ise Haapsalu Püha Johannese koguduse teenetemärgi saamise puhul ajalehele Eesti Kirik. „Kirikus pildistamine mõjub omal kombel nagu puhkusena. Seal on rahu ja see rahu jõuab igasse kirikulisesse,“ ütles fotograaf ja lisas, et leiab kirikust ikka rahu. „Kirikus saad lasta ajal kulgeda. Teenistus ju kestab vähemalt tunni ja tervet seda aega ikka ainult pildistamisele ei pühenda, saad olla ka niisama kirikuline. Naudin kirikus käimist väga. See maandab stressi ja mõjub alati rahu loovalt. Kui vähegi võimalik, võtan kutse kirikusse minna vastu.“

Täna, 19. augustil toimuval matusetalitusel on Arvo Tarmulat Haapsalu toomkirikust viimsele teele saatmas ka piiskop Tiit Salumäe, kellega Tarmulat seob enam kui 30 aasta pikkune koostöö. Omaste soovil toimub seni kõige ja kõigi jaoks olemas olnud Tarmula ärasaatmine väikeses pereringis. Lääne Elu toimetuses Posti 30 on avatud mälestusteraamat, kuhu saab soovi korral teha sissekande.

Lisa kommentaar