Reisisari “Eestimaa kirikud ja orelid” saab jätku uuel aastal

Reisisari “Eestimaa kirikud ja orelid” saab jätku uuel aastal

Organist, reisijuht ja pedagoog Andres Uibo tegemisi jälgib õpetaja Hugo Lepnurm Kuusalu kiriku vitraažaknal (Foto: EELK arhiiv)

Eestimaa kirikute ja orelite reisisarja ellukutsuja ja hing, EMTA oreliprofessor Andres Uibo jätkab silmaringi avardava reisisarjaga koostöös Tiit-Reisidega ka algaval 2022. aastal. Eesmärk on teha peale esimene suur ring 199 Eestimaa kirikule. 30. oktoobril on sarja pidulik lõppakord Tallinna Toomkirikus.

Aasta alguses 1. – 6. jaanuarini, kutsub Andres Uibo aga osa saama suurepäraste kontsertidega Tallinna XXXV Rahvusvahelise Orelifestivalist Niguliste Muuseum-Kontserdisaalis.

Avakontsert Niguliste Muuseum-Kontserdisaalis toimub 1. jaanuaril kell 16.00.

Kavas on lauluklassika kuldvara – Cesar Franck – “Panis angelicus”, W.A. Mozart – “Ave verum” ning Andres Uibo “Ave Maria”. Põhiteosena kõlab J. S. Bachi “Talupojakantaat”. Ehkki Bach ei kirjutanud ühtegi ooperit, on see teos ooperižanrile väga lähedal. Teos on täis huumorit, lustlikke talupoja mänge ja -laule. Ülihästi imiteerib Bach siin maaelu ja nõnda tõestab meister oma suurust ka ilmaliku muusika vallas.
“Selle teose pühendame kõigile neile, kes on otsustanud või otsustamas kolida elama maale, tõelise elu juurde, kus olemine ei ole mitte virtuaalne, vaid tegelik. Loodan, et selle teose kuulmise järel mõtleb nii mõnigi elust maal. Ja see oleks tore! Siis on see teos täitnud oma rohepöörde eesmärgi,” jagas Andres Uibo oma mõtteid reisibüroo Tiit Reisid kodulehel. Loomulikult kõlab ka pillide kuningas – tema majesteet OREL ja seda prof. Andres Uibo sõrmede all, kes tähistas 10. detsembril 2021 neljakümne aasta möödumist oreli valmimisest ja ühtlasi oma 40. organisti-aastat selles Tallinna kirikus.

Festival jätkub alates 2. jaanuarist igapäevaste oreli kolmveerandtundidega kell 16. Üle astuvad prof. Andres Uibo, Toomas Trass, Brigitta-Selestine Petropavlova ja Hei Ching Lang (Hong-Kong).

Sarja „Eestimaa kirikud ja orelid“ reisid toimuvad läbi 2022. aasta:.

28 – 29.05 – Lääne-Virumaa kirikud; 25.06 Tartu ; 02.07 – Prangli ja Viimsi ; 23.07 Pakri 21.08 Naissaare ; 10.09 Pärnumaa ; 29.10 Tallinna äärelinn ; 30.10 Tallinna vanalinn. Sarja “Eestimaa kirikud ja orelid” korraldab Hiiumaa reisifirma Tiit Reisid alates 2018. aastast.

Lisaks:

Kai Maran Andres Uibo: Niguliste peaorel kõlab nagu Lääne-Euroopa suurtes katedraalides Pealinn 24.12.2021

Lisa kommentaar