Saates “Kõnetused”: sügiskuu on toonud kirikule värvikaid sündmusi

Saates “Kõnetused”: sügiskuu on toonud kirikule värvikaid sündmusi

EELK ja Pereraadio koostöös valmivas saates “Kõnetused” vestlevad peapiiskop Urmas Viilma ja Saarte praost Anti Toplaan.

Septembrikuu kirevatest sündmustest leidsid “Kõnetuste” sügishooaja esimeses saates kajastamist ordinatsiooniteenistus Inglise kirikus ning selle sündmuse järelkaja, Tartu Ülikooli usuteaduskonna 30. aastapäev ja teoloogilise hariduse tulevik, samuti peatuti parvlaev Estonia vrakile sukeldumisega seonduval.

11. septembril ordineeriti Londonis sealse luterliku kiriku preestriks EELK meedia- ja kirjastuskomisjoni liige, Tartu Ülikooli usuteaduskonna lõpetanud ajakirjanik Meelis Süld.

Peapiiskop Viilma sõnul ei tekitanud ordineerimisele järgnenud diskussiooni siiski pigem piiskop Tiit Salumäe osalemine nimetatud sündmusel. EELK ordineerimisteenistusele ametlikku kutset ei saanud. Piiskop Salumäe osalemine ordinatsiooniteenistusel pidi vastavalt kokkuleppele toimuma vastavalt eraviisiliselt, ühispalvel osalemiseks käte pealepanemisega piiskopil volitusi ei olnud, kinnitas ta.

Selgust ei aidanud Viilma sõnul luua ka ajalehes Eesti Kirik ilmunud Tiit Salumäe artikkel, vähemalt mitte sel kujul, millisena see ilmus. Nimetatud artiklis rääkis piiskop Salumäe Inglise ja siinse kiriku erinevatest traditsioonidest ja ühispalve tähenduse erinevast mõistmisest. Samuti kutsus ta üles koosmeelele. Sündmuste järelkaja kiriku sees ei ole aga vaibunud ja toimub allkirjade kogumine pöördumisele EELK peapiiskopi ja piiskoppide poole, mis Anti Toplaane sõnul on üsna leebe reaktsioon toimunule, meeldetuletus . Teemat arutati ka kirikuvalitsuse istungil 5. oktoobril.

Tartu Ülikooli usuteaduskonna 30. aastapäevaga seonduvalt arutlesid Urmas Viilma ja Anti Toplaan ka selle üle, milline võiks olla teoloogilise hariduse ja vaimulike ettevalmistamise tulevik. Leiti, et nii õppeasutuste kui konfessioonide koostööks on häid võimalusi. Tartu Ülikooli usuteaduskonna on lõpetanud paljud EELK vaimulikud, kuid need inimesed on maa soolaks ka paljudel teistel elualadel, märkis peapiiskop.

Saates peatuti ka M/S “Estonia” vrakile sukeldumise kohta ilmunud Urmas Viilma arvamuslool. Peapiiskop selgitas, et tema mõte ei olnud anda hinnangut sukeldumise otstarbekuse kohta ega seada kahtluse alla tõe väljaselgitamise vajadust. Küll aga on küsimusi tekitanud hauarahu ja meie seast lahkunud inimeste väärikuse tagamine.

Kuulake ja vaadake lähemalt 04. oktoobri “Kirikuelu” saatest Pereraadios!

Lisa kommentaar