“Taevas tuleb appi!” usutles kirikulehe värsket peatoimetajat

“Taevas tuleb appi!” usutles kirikulehe värsket peatoimetajat

Veebisaates “Taevas tuleb appi!” teeme seekord tutvust hiljuti ajalehe Eesti Kirik peatoimetajaks kinnitatud Liina Raudvassariga. Teda usutleb õp Toomas Nigola.

“Lehe peatoimetaja töö vastutus on võrreldav lapsevanemaks olemisega,” leiab Eesti Kiriku värske peatoimetaja Liina Raudvassar – mitte keegi ei ütle ega saagi öelda ette, millega ennast tegelikult seod. Alles nüüd, mil kirikuleht end vahel ka tema unenägudes ilmutab, mõistab ta oma tegeliku vastutuse suurust. Kirikulehe valmimise protsessis osalemine ise on aga pikaaegse tegevtoimetaja meelest siiski puhas rõõm ja mitte väiksem pole Eesti Kiriku perena kokku kasvanud toimetuses töötamine.  

Saatejuht Toomas Nigola päris veebisaates esmalt, kust on värske peatoimetaja pärit, kuidas on ta seotud kiriku ja kirikulehega.

Liina räägib, et on pärit Urvastest, sealses koguduses ristitud ja leeritatud 1991. aastal, mil koguduse õpetajaks oli Villu Jürjo. Tema vanemad küll kiriku liikmed ei ole, küll on aga alati olnud kirikusõbralikud – kirik pole nende jaoks kindlasti võõras koht. Praegu on Liina Tartu Ülikooli-Jaani koguduses.

Gümnaasiumi lõpetamise järel Eesti taasiseseisvumise aastal asus Liina õppima äsja taastatud usuteaduskonda ja tema suvine praktikakoht sarnaselt kursusekaaslasele Urmas Pettile sattuski olema ajaleht Eesti Kirik. Liina praktikajuhendaja Eesti Kirikus oli Kadri Ugur, kes ta hiljem ka toimetusse tööle kutsus.

Veel on Liina õppinud Tartu Ülikoolis õpetajaks ja ajakirjanikutöö kõrvalt annab ta ka praegu usundiõpetuse tunde Tartu Tamme gümnaasiumis. Kaks tööd, lehe peatoimetaja ja õpetaja oma, aitavad teineteist kenasti täiendada, nii et Liina saab tegusate eestlaste juhtlausega “ühe tööga puhkad teisest” vaid nõustuda.

Kuigi toimetusse tööle mines Liinal veel ajakirjanduslikku haridust ei olnud, omandas ta selle hiljem, juba lehes töötades. Magistriõpingute ajaks ajakirjanduse erialal oli tal juba tekkinud ka konkreetseid küsimusi, millele läks vastuseid otsima.

Mis saab uue peatoimetaja käe all olema lehes teisiti? Liina vastab, et paljud asjad on eelmise peatoimetaja Sirje Semmi käe all nii hästi paika saanud, et muutusteks pole põhjust. Küll loodab ta tihedamat koostööd kiriku allasutustega, lubab uusi rubriike ja teemalehti ning läbi mõelda selle, kuidas paremini lehe lugejateni jõuda. Ühe sammuna selles suunas on käivitatud projekt, mille raames saadetakse viis eksemplari Eesti taasiseseisvumispäeva kirikulehte selle aasta augustis igale kogudusele.  

“Suhtlemist on väga palju juurde tulnud, sellele kulub päevas üllatavalt palju aega,” kirjeldab Liina suurimat muutust, mis peatoimetaja tööga on kaasnenud – nii et see, et lehejuhi töö roll kestab 24/7, pole sugugi liialdus.

Eesti Kiriku igapäevatöö kohta üldisemalt räägib Liina, et toimetuses töötab kolm kirjutavat ajakirjanikku – nende inimeste õlul ongi kirikulehe iganädalane kokkupanemine. Suur osa lehes avaldatud materjalist on aga kaastööd, nii saab suurele kirjutamismahule vaatamata iganädalase lehe tegemisega hakkama. Kirikulehe peatoimetaja peabki väärtuslikuks seda, et toimetusse tuleb igal nädalal mitu omaalgatuslikku kaastööd lehe lugejatelt. Erineva käekirja ja elukogemusega inimeste panus on lehe tegemisse väga oodatud, kinnitab ta ja kutsub üles kirikurahvast nii lehte kaastööd tegema kui ka loomulikult Eesti Kirikut endale koju tellima.

Meeldib 1

Lisa kommentaar