Tartu Pauluse kirikus avatakse sel nädalal pidulikult kaks Aapo Puki maali

Tartu Pauluse kirikus avatakse sel nädalal pidulikult kaks Aapo Puki maali

Fotomälestus 2020. aasta novembrist, mil õpetaja Kristjan Luhamets maali kavandit ruumi sobitas. (Foto: Regina Hansen)

Pühapäeval, 3. oktoobril avatakse Tartu Pauluse kirikus vahetult pärast kell 10.00 algava jumalateenistuse lõppu kaks maali: „Ülestõusnud Kristus“ ja „Jeesuslaps Maarja süles“.

Koguduse õpetaja Kristjan Luhamets rääkis maalide sünniloost:

“Kuna küünlaaluste juurde kiriku tagaosas ei õnnestunud leida sobivat ikoonilkku pilti, mis aitaks keskenduda palvele, pöördusime kunstnik Aapo Pukki poole, kes on usklik inimene ja mõistab koguduse vajadusi.

Maalide valmimine on olnud pikk ja põnev teekond, mille jäädvustavad noored ja andekad dokumentalistid Hõbe Ilus ja Mihkel Oksmann. Film valmib aastal 2022.

Kuna peaaltaril on Kristus ristil, siis täiendavad maalid kujutavad Teda risti eel ja järel. Jeesuslaps Maarjaga on Jumala alandustee algus ning ülestõusnud Kristus selle võidukas tulemus.

Mõlemal maalil on esiplaanil Jeesus. Seda rõhutab ka Maarja silmavaade ning Jeesust esile tõstev hoiak. Maali juhtmõtteks on ingli kuulutus Jeesuse kohta (Lk 1,32): „Tema saab suureks ja teda hüütakse Kõigekõrgema Pojaks ja Issand Jumal annab talle tema isa Taaveti trooni.”

Teisel maalil on Ülestõusnu ühtaegu õnnistav, õpetav, kutsuv ja lohutav.

Tema kätel on näha naelte jäljed. Maali juhtmõtteks on Jeesuse enese sõnad (Jh 14,6): „Mina olen tee ja tõde ja elu, ükski ei saa Isa juurde muidu kui minu kaudu.””

Kõik maalidega seotud kulud kannab Tartu Pauluse kogudus annetustest.

Esmaspäeval, 4. oktoobril kell 10-12 on kunstnik Aapo Pukk ja koguduse õpetaja Kristjan Luhamets veelkord maalide juures ning valmis vastama vaatajate küsimustele.

Meeldib 1

Lisa kommentaar