Vastseliina kirikus algas juulikuu kahe vaimustava kontserdiga

Vastseliina kirikus algas juulikuu kahe vaimustava kontserdiga

EELK Kirikumuusika Liidu korraldatud kontserdisarja „Mu süda, ärka üles” raames toimus Vastseliina kirikus 2. juulil kontsert pealkirjaga „Suvine serenaad”. Musitseerisid Anna Humal orelil ja Tõnu Kalm klarnetil.
Kontserdil tuli esitusele Eesti ja välismaa heliloojate looming: Bach, Mendelssohn, Stanley, Carter, Lätte, Lemba, Karindi, Eller.

Organist Anna Humal musitseerimas Kriisade suurepärasel kontsertorelil Vastseliina kirikus (Foto: Erki Sok)

„Eelviimase loona tuli esitusele Felix Mendelssohni „Pulmamarss”, mis kõlas meie Kriisade esimesel kontsertorelil eriti uhkelt ja teosele kohaselt suursuguselt,“ muljetas Vastseliina koguduse liige Erki Sok ajalehes Võrumaa Teataja. „Selle pala esimesed akordid justkui äratasid kuulajad mõtetest üles ja üsna paljud hakkasid instinktiivselt üle õla piiluma välisukse poole, justkui oleks sealt kedagi oodata. Mitmel kerkisid suunurgad lihtsalt muigele ja oli näha, et see pala kergitas mälusopist esile mingi toreda sündmuse.“ Publik oli tema sõnul rohkearvuline ja jäi kontserdiga üliväga rahule. Tänati muusikuid, kiidusõnu tuli palju ka kiriku akustika ning hea kontserdi korraldamise osas.

Kolmapäeval, 7. juulil kell 20 esines Vastseliina Katariina kirikus Vanalinna Hariduskolleegiumi keelpilliorkester, mida juhatas president Kersti Kaljulaidilt tänavu juulis noore kultuuritegelase preemiasaanud helilooja ja dirigent Rasmus Puur. Esitati Mart Saare loomingut ja neid ning heliloojat tutvustasid noored muusikud ise.

Vanalinna Hariduskolleegiumi orkester ja dirigent Rasmus Puur publiku ees (Foto: Erki Sok)

Erki Sok kommenteeris: „Hea meel on tõdeda, et Vastseliina kirikus on olemas helisüsteem, mida saime kiiresti pakkuda noortele muusikutele abiks, et nende õrnahäälne sõnaline osa oleks kogu publikule kuuldav.“

Kontsert läks kuulajatele südamesse. „Rohkearvuline publik aplodeeris lõpuks püsti seistes ja kontserdi lõppedes sai kuulda südamest tulevaid kiidusõnu nii kontserdi kui ka Vastseliina kiriku kohta,“ kirjeldas Sok. Sooja tundega meenutas kontserti ka dirigent Rasmus Puur: „Oli rõõm esitada suurepärast eesti klassikat nii rohkearvulisele ja soojale publikule. Eraldi tahaksin tänada Vastseliina kogudust ning õpetajat suure külalislahkuse ja toetuse eest.” Vastseliina kirikus toimusid hiljem kahel päeval ka lindistused tulevase plaadi tarbeks.

Lisa kommentaar