Algavad Jõelähtme kiriku oreli restaureerimistööd

Algavad Jõelähtme kiriku oreli restaureerimistööd

Orelimeister Martin ter Haseborg, professor Andres Uibo ja restauraator Tiit Hindpere. (Foto: Margus Kirja)

Gustav Normann lõpetas Jõelähtme kiriku oreli paigaldamise 27. juulil 1858 ja oreli sisseõnnistamine toimus 3. augustil 1858.

164 aastat hiljem, selle aasta 8. juulil andis Jõelähtme Kirikumõisa Sihtasutuse nõukogu volituse juhatusel sõlmida leping meistriga oreli restaureerimiseks.

Orelil, mida II maailmasõja ajal lõhuti, ja mida hiljem oskamatult parandati, on lootus tõusta uuele elule. Ühise arutelu käigus otsustati oreli prospekt liigutada vanale kohale ning taastada selle algne väljanägemine ning täita orel taas laulvate viledega.

Sihtasutuse juhatus sõlmis 8. juulil esimese etapi tööde osas lepingu Saksa orelifirmaga Orgelbau in Ostfriesland GmbH&Co.KG.

Ettevalmistustööd Jõelähtme kiriku oreli restaureerimiseks (Foto: Margus Kirja)

Sihtasutus tänab kõiki, kes on aidanud kokku saada maksumuse esimese osa ehk 10 protsenti remondirahast. “Pikk tee on veel minna ja seda rada käime nüüd koos orelimeister Martin ter Haseborgiga,” tõdeb Jõelähtme koguduse õpetaja Margus Kirja.

Martin ter Haseborg on varem valmistanud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia orelisaali oreli (2001) ja uue positiivoreli (2021), Tallinna Jaani kiriku koorioreli (2006) ja restaureerinud (2011) sealse peaoreli (Normann-Terkmann), valmistanud Pärnu kontserdimaja uue oreli (2007), Riia toomkiriku uue positiivoreli (2013) ning restaureerinud ja meisterdanud kümneid oreleid üle Saksamaa.

Oreli prospekti hakkab restaureerima Tiit Hindpere firmast Renovare. Restaureerimist toetab Põhja-Harju Koostöökogu.

Jätkuvalt on igaühel võimalik kaasa aidata Jõelähtme kiriku oreli taassünnile, soetades vile enesele, kingiks või lähedase mälestuseks (vt kirikumoisa.eu „Viled“) või annetades 15 eurot annetustelefoni 900 0077 vahendusel. Abiga ülevalt ja kõigilt toetajatelt on lootus paari aasta pärast orel taas hüüdma saada.

Vilede sertifikaate saab kätte Jõelähtme kirikust.

Suur tänu kõigile toetajaile!

Fotodel on hetked lennukast töökoosolekust orelis ja selle ümber. Osalevad: orelimeister Martin ter Haseborg, professor Andres Uibo ja restauraator Tiit Hindpere.

Meeldib 1

Lisa kommentaar