Elna Kaasik võtab AjaMustrites kokku kolmekümne aasta töö


Elna Kaasik võtab AjaMustrites kokku kolmekümne aasta töö

Plakat: Tallinna Jaani kirik

Elna Kaasiku isikunäitust „AjaMustrid“ saab Tallinna Jaani kiriku galeriis vaadata 09.12.-05.01.2022
Näituse avamine on reedel, 9. detsembril kell 18.00.

Tekstiilikunstnik ja -disainer Elna Kaasik tähistas 20. oktoobril 30 aasta möödumist Elnadisaini asutamisest ja avab sel puhul 9. detsembril Tallinna Jaani kiriku galeriis näituse „AjaMustrid“.

Nii kunstniku kui ka disainerina tegutsev Kaasik peab möödunud 30 aastat rikkalikuks perioodiks oma loometeel. Näitusele on ta valinud telgedel kootud tööd sellest ajavahemikust. „Aeg on kudunud vaipadesse mustreid minu pika elu maastikest – merd, igaviku öösinist, kirge, valu ja päikeseloojangu tuld,“ ütleb ta näitust tutvustades. Nii kannavad tööd Kaasiku käekirjale iseloomulikult nimesid MetsaTriibud, HingeTee, kuid ka Jäljed, Valu, Kirg.

Kaasiku töid iseloomustab lakooniline lihtsus ja abstraktsus. Armastus jaapani filosoofia vastu kumab läbi tema ehedalt põhjamaisele kodumaale omastest vaipadest – ikka lihtne, lakooniline, abstraktne, sinine, must, hall, hõbedane.  Kunstnikul on ka värvikirkaid ja punastes toonides töid, kuid ka need mõjuvad mõtlikult. Emotsioonid ongi need, millest ta inspiratsiooni ammutab. „Kunst algab emotsioonist ja mõttekujundist. Kui pole mõtet, pole ka kunsti,“ ütleb ta.

Kaasik on seadnud end teadlikult kahte erinevasse rolli – disainerina lähtub ta tellija soovidest ja vajadustest, kunstnikuna seevastu ei koo ühtegi vaipa, millel poleks sügavamat mõtet või lugu. Vahel saab mõnest disaintootest alguse näitusekunst, vahel areneb mõnest kunstina loodud vaibast uus tooteseeria. Disaineri ratsionaalne mõttemaailm saadab teda aga mõlemas rollis – lihtsa labase kangarakendusega peab saama kududa võimalikult palju erinevaid koekirju ehk anda tekstiilile täiesti erinevaid ilmeid. „Just see ongi disain,“ ütleb Elna lõbusalt.

Oma loometee jooksul pole ta sugugi ühte võtmesse kinni jäänud. Tema tööd on iseloomulikult äratuntavad, kuigi erinevatel perioodidel on vaheldunud koematerjal. Lisaks villasele lõngale on ta lõimede vahele kudunud ajalehti, kibuvitsaoksi ja kohvipaki säravat fooliumsisu. Erinevalt lõngade joonerütmist moodustuvad sõnad ja pildid, kuid ikka võib eksimatult ära tunda, kes on töö autor. Kaasiku tööd on suuremõõtmelised, vaipades on koelõngad kordades paksemad  kui lõimed, kuid mõjuvad ometi hapralt ja õrnalt. Elna Kaasiku töödes on alati emotsioon ja mõte.

Elna Kaasik sündis 16. novembril 1957. 1983. aastal lõpetas ERKi tekstiili eriala. On olnud  Kombinaat ARS dekoratiivkudumise ateljee kunstiline juht, Viru Vill OÜ juhataja ja 1992 asutanud oma firma Elnadisain OÜ. Eesti Kunstnike Liidu, Eesti Tekstiilikunstnike Liidu ja Eesti Disainerite Liidu liige, Eesti-Jaapani Assotsiatsiooni liige. Esinenud arvukatel näitustel Eestis ja välismaal.

Kirik avatud T-R 10.00–16.00, K 10.00–18.00
Näituse kuraator Erkki Juhandi, erkki.juhandi@eelk.ee
Elna Kaasik, info@elnadisain.ee

Graafiline disain: Maali Roomet Allese

Tekst: Violetta Riidas

Lisa kommentaar