Jaani kirikus on näitus vanameister Peeter Kuutma kargetest vaipadest

Jaani kirikus on näitus vanameister Peeter Kuutma kargetest vaipadest

Peeter Kuutma isikunäitus „Põhjamaine geomeetria“ on Tallinna Jaani kiriku galeriis avatud kuni 27. märtsini. Kunstnik oletab, et see võib tal viimaseks uute töödega näituseks jääda.

Peeter Kuutmaa sõnul ei ole tegemist Jaani kiriku galerii jaoks tehtud töödega, vaid need olid loodud Ventspilsi lossi. Kunstnik hindab Jaani kiriku galeriid näitusekohana kõrgelt: „Olen käinud siin näitusi vaatamas ja näen, et tase on väga palju tõusnud. Kui varem oli ka asjaarmastajaid, siis praegu on siin põhiliselt üsna nimekad kunstnikud olnud: Jaan Elken, Juss Piho ja kes kõik veel. Nii et mulle tundus asi paljutõotav ja ma võtsin ennast kokku, mobiliseerisin ennast.“ Pakkumise näitust teha pakkus talle kiriku galerist Erkki Juhandi. „Arvan, et see näitus sobib siia. Galeriis on väga hea valgus, kõik on väga välja valgustatud, midagi pole juhuslikku,“ tunnustas Kuutma.

Peeter Kuutma looming on rakendus- või tarbekunsti ja päris kujutava kunsti piiril. Tegemist on mitte ornamentaalsete, vaid piltvaipadega. „Korrektset ornamenti mul ei ole, aga mul on alati ruumipilt,“ ütles Kuutma. Ta lisas, et on kunstnik, kes joonistab ette, mõtleb välja tehnilise külje ja kellel on inimesed, kellele ta maksab. Tal on olnud väga häid kudujaid, kes on olnud tõelised partnerid, nad on kogu aeg kaasa mõelnud ja olnud oma kogemustega abiks.

Näituse uusimat tööd „Tasakaal“ loeb Kuutma oma lahkumistööks. „Olen juba nii vana… Panin töökoja kinni. Kõik muutub, ka turg muutub ega ole enam võimalust töid realiseerida. Lisaks jäi mu kuduja haigeks. Seepärast oli vaja töökoda likvideerida,“ ütles kunstnik. Ta lisas, et äsja valminud vaipadega on see tema viimane näitus. „Ilmselt ei tule rohkem – siin ei maksa illusioone teha,“ ütles Kuutma.

Peeter Kuutma sündis 8. aprillil 1938. Kuutma lõpetas 1966. aastal Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis tekstiili eriala. Pärast seda hakkas ta näitustel osalema ja asus tööle kunstnikuna tekstiilivabrikus Punane Koit (1967–1987), kavandades paralleelselt ka Kunstitoodete Kombinaadile ARS. 1960.–1980. aastatel tegeles Kuutma nii trükitud, maalitud kui ka žakaarkangaste kavandamisega. Samal ajal algas kunstniku tihe koostöö sisearhitektidega, ta lõi kaasa mitmete sel ajal üle Eesti ümber kujundatud ja/või loodud avalike interjööride kujundamisel. Loomingule lisaks on Peeter Kuutma olnud pidevalt tegev organisaatori ja õpetajana. Ametnikutöö sai alguse Kunstnike Liidu juhatuse sekretärina. 1987–1994 oli Kuutma Kultuuriministeeriumi kujutava kunsti osakonna peaekspert, üheks tööülesandeks kujunes ka Estonia Talveaia näituste korraldamine, mis kestis ligi 20 aastat. Töö Tallinna Kunstikoolis joonistamise ja kompositsiooni õpetajana algas 1994. aastal ning kestab siiani. Peeter Kuutma kuulub rühmitusse Vaba Tahe, mille põhiideeks on põimevaiba traditsioonide säilitamine.

Kirik avatud T-R 10.00-16.00, K 10.00-18.00

Lisa kommentaar