Jõelähtme hauakivi mõistatus on siiani lahendamata

Jõelähtme hauakivi mõistatus on siiani lahendamata

Septembris Harjumaalt Jõelähtme Püha Neitsi Maarja koguduse maadelt leitud arvatava hauakivi teksti pole siiani suudetud mõista. Ainus arusaadav sõna sellel on ladinakeelne „anno“ ehk aasta ja number 9.

Ajaloolased on leidnud, et säilinud tekst on kirjutatud kirillitsas, selles on arvatavasti kasutatud lühendeid ja võimalik, et on tehtud ka kirjavigu. 16. sajandi lõpust või 17. sajandi algusest pärit kivi ise, arvatavasti paeplaat, on olnud pikka aega kas õues või laudapõrandal ja selle tagajärjel on suur osa kirjast muutunud loetamatuks. Oletatavasti on tegemist mõne sõjas pooli vahetanud venelase hauakiviga, nagu üks Virumaal Purtse-Kõrkkülas leitud kivi. Viimane ongi praegu ainus võrdlusmaterjal Jõelähtme kivi uurimiseks. Virumaalt leitud kivil oleva teksti tõlgendamisel oli abiks üks Venemaa paremaid selle ala asjatundjaid, Balti juurtega Aleksei Gippius. Seni on kommenteerijad püüdnud mõistatust lahendada Jõelähtme koguduse Facebooki lehel.

Nüüd on Jõelähtme hauakivist tehtud fotod ja ka kolmemõõtmeline kujutis, mis on kõigile vabalt kättesaadavad. Kivist tegi 3D mudeli Vaiko Veeleid ja Hades Geodeesia OÜ ning seda on võimalik vaadata aadressil: https://sketchfab.com/…/tundmatu-tekstiga-kivia-stone…

Loe lisa:

Jõelähtme Püha Neitsi Maarja koguduse Facebooki leht

Lisa kommentaar