Jüri Leiten: kontserttegevus küll lõpeb, kuid eesti keel kõlab Peterburi Jaani kirikus edasi

Jüri Leiten: kontserttegevus küll lõpeb, kuid eesti keel kõlab Peterburi Jaani kirikus edasi

Peterburi Jaani kiriku kontserdisaali juhataja Jüri Leiten (Foto: ajaleht Pealinn)

Ajalehe Pealinn Meediavahi podcastis rääkis Peterburi Jaani kiriku kontserdisaali juhataja Jüri Leiten elust naabermetropolis Sankt Peterburgis sealse Jaani kiriku kontserdisaali perspektiivist. Eelmisel nädalal pakkis Vene põhjapealinnas kohvrid Eesti konsulaat ja Eesti Kontsert otsustas alates maikuust lõpetada kontserttegevuse Jaani kirikus.

Jüri Leiten kommenteeris saates: „Minu jaoks on see hästi kurb ja keeruline otsus. Nõustun, et me oma kontserdi- ja majandustegevusega ei toetaks Ukrainas agressiooni teostavat Vene riiki. Samas Eesti kirik keset Peterburgi linna on oluline Eesti muusikat, rahvakultuuri, keelt ja elulaadi tutvustav kultuurikeskus,” rääkis Leiten. 18. veebruaril jäi Rein Rannapi kontsert viimaseks Eestist pärit esineja etteasteks Jaani kirikus.

 „Kiriku taastamise ajal tosina aasta eest oli pessimiste palju, et kuidas me suudame leida oma koha Maria teatri kõrval,“ rääkis Leiten. Tänaseks on Eesti Kontserdil kontserdiagentuurina Peterburgis väga hea renomee. „Eristume barokkmuusika, jazz´i, ja valgus-installatsioonidega.“ Vene muusikud ja kollektiivid, kes meil on käinud, on suured Eesti ja Euroopa sõbrad, kinnitas Leiten ja lisas, et Vene orkestrid ja interpreedid mängivad kirikus ka Ellerit, Räätsa ja Kõrvitsat nin Eesti muusikat kõlab Vene organistide esituses ka orelil – Kapp, Lüdig, Süda.

Kõnekas on seegi, et intervjuu toimumise ajal, seitse päeva enne tegevuse lõpetamist, seisis ees lausa seitse kontserti. Viimasel ajal hakati kirikus järgima ka Eesti kalendri tähtpäevi, kirikukalendri tähtpäevi, eesti keele päeva ja hingedepäeva, jõululaadal esines kohalik rahvatantsuansambel. „Lisaks on ülipopulaarsed eesti keele kursused pühapäeval, õppida soovijate arv on järjest kasvanud, viimasel ajal eriti arstide hulgas. Lisaks tegutseb ka eesti soost väikelastele pühapäevakool,” kirjeldas Leiten kirikus toimuvat aktiivset kultuuri- ja seltsielu.

Leeripüha kirikus 6. märtsil 2022 (Peterburi Jaanikiriku Facebooki leht)

Kirikuhoone omandi küsimustes ei osanud kontserdikorraldaja muutusi ennustada. Hoone kuulub Peterburgi Jaani kogudusele, aga kuna Eesti riik on selle Eesti Kontserdi läbi taastanud, siis on leping kogudusega 49 aastaks. EELK pole Venemaal registreeritud, küll aga on sealses registris Peterburgi Jaani kogudus, mis kuulub kohaliku soome-ingeri luterliku kiriku alla.

Koguduse tegevus jätkub, maja on valve all ja õues on kojamees, kinnitas Leiten, kuid Venemaal see omandi küsimustes veel kindlust ei anna. Siiski saab Jaani kiriku juriidilise omaniku ja kaaskasutaja luterliku koguduse egiidi alla korraldada muusikasündmusi ka edaspidi: „Kui kogudus tahab teha jumalateenistuse eelse või järgse kontserdi või ka kontserdi ilma jumalateenistuseta, siis takistusi selleks ei ole.“

Muutunud on see, et eesti pastorid enam kohapeal käia ei saa. Ingeri kirik on pannud jumalateenistusi läbi viima noored venekeelsed pastorid, kes tervitavad eesti keeles ja keegi kogudusest loeb eesti keeles pühakirja. Nii et eesti keel ja eestikeelne laul kõlavad Jaani kirikus ka edaspidi.

Lisa kommentaar