Kaitseväe ja Kaitseliidu peakaplanid kutsusid tähistama veteranipäeva

Kaitseväe ja Kaitseliidu peakaplanid kutsusid tähistama veteranipäeva

Kaitseväe peaklaplan Ago Lilleorg ja Kaitseliidu peakaplan Peeter Paenurm ametissepühitsemise päeval 22.02.2022

Kaitseväe ja Kaitseliidu peakaplani pöördumine kirikute ja koguduste poole seoses veteranipäevaga

Eeloleval jüripäeval, 23. aprillil tähistatakse Eestis kümnendat korda veteranipäeva. Aprillikuu kui veteranikuu jooksul kogutakse sinilillekampaaniaga toetust Eesti ja ka Ukraina veteranide toetuseks. Eesti Kirikute Nõukogu liikmeskirikud on andnud veteranikuule oma panuse sellega, et veteranipäeva eelsel pühapäeval – tänavu 17. aprillil – võetakse jumalateenistustel eestpalvesse veteranid ja nende lähedased ning mälestatakse langenud sõdureid. 23. aprillil kell 12 toimub Toris Eesti sõjameeste mälestuskirikus veteranipäeva jumalateenistus ja mälestustule süütamine.

Veteranipäev on sõjalistel välismissioonidel osalenud Eesti sõdurite ja teenistuses vigastada saanute päev. Oleme tänulikud vaprate Eesti meeste ja naiste eest, kes on kodust kaugel taganud meie riigi julgeolekut. Kuid veteranipäeval peame meeles ja mälestame ka neid, kes on andnud Eesti eest kõige kallima – oma elu.

Sellel aastal annab veteranipäevale oma tõsise varjundi sõda Ukrainas, mis on puudutanud meid sügavalt ja lähedalt. Leiame end verise sõja tagalas, kus Ukraina vaprad sõdurid sõdivad praegu meist 1000 km kaugusel ka meie vabaduse ja väärtuste eest, kuid sõjapõgenikud on juba jõudnud meie kodukohta. Venemaa, kes on end tituleerinud kristliku moraali eest seisjaks, on langetanud oma valelikkuse maski, osutudes julmaks agressoriks, küüditajaks ja süütute inimeste mõrvariks. Samas on kõnekas see, kuidas meie inimesed, riik ja organisatsioonid, ka kogudused on ulatanud Ukrainale abikäe, korraldanud abi saatmist Ukrainasse, toetanud sõjapõgenike siia toomist ja paigutanud neid oma ruumidesse. Kõik see viitab sellele, et oleme ennast samastanud kannatustega, mida praegu elab läbi Ukraina rahvas.

17. aprill on tänavu meie kalendris esimene ülestõusmispüha. Nädal hiljem pühi tähistavatele õigeusklikutele on see palmipuudepüha. Elame praegu veel ebatäielikus maailmas, kus vaen ja vägivald meie elu kujundab, kuid samal ajal kinnitab meid ristil kannatanud ja surma võitnud Kristus, kes ütleb: “Vaata, ma teen kõik uueks!” (Ilm 21:5) Nii elame siis usus, et tuleb aeg, mil Kristus täielikult võidutseb kurjuse üle.

Jumal on meid ja meie rahvast hoidnud. Meil on põhjust teda selle eest tänada. Palvetagem siis 17. aprilli jumalateenistustel nende eest, kes Eesti kaitsmise ja julgeoleku nimel tööd teevad, nende perede ja lähedaste eest. Mälestagem langenud võitlejaid, kes on oma eluga maksnud meie vabaduse eest.

Samuti kutsume jätkuvalt nähtavalt kandma oma riietel Eesti ja Ukraina värve. See on vaikne, aga selge tunnistus rahu eest. Sinilille märgi soetamise ja kandmisega saame omakorda toetada nii Eesti kui ka Ukraina veteranide ravi- ja rehabilitatsioonikulude katmist.

Jumala hoidmist ja rahu Eestile ja Ukrainale!

Kaitseväe peakaplan Ago Lilleorg

Kaitseliidu peakaplan Peeter Paenurm

Jürikuu algul AD 2022

Lisa kommentaar