Matthias Burghardt: kui koguduse keskel on Kristus, valitseb seal rahu

Matthias Burghardt: kui koguduse keskel on Kristus, valitseb seal rahu

Keila koguduse õpetaja Matthias Burghardt kõnetoolis (Pilt: kuvatõmmis)

Kirikuõpetaja Matthias Burghardt sõnas oma ettekandes „Rahu luterlik arusaam ja Luterliku Maailmaliidu püüdlused rahu vahendamisel“, et nii nagu rahu on leiva saamise tingimus, on rahu koguduse kasvamise tingimus. „Kui Tema on koguduse keskel, kustutab ta vaenu. See on eetiline järeldus. Kristus ise on rahu ja annab rahu,“ ütles Burghardt.

„Kui kirik tuli riigile partneriks 4. sajandil, siis asuti arutama sõja ja rahu küsimust. Kas kristlased peavad riigi eest võitlema, sest nende riik ei ole sellest maailmast? Kas Jeesuse mäejutlus kehtib ka poliitikutele? Need küsimused leidsid väga erinevaid vastuseid, seega pole ainult üht vastust neile küsimustele. See kõik sõltub olukorrast ja inimestest,“ lisas Burghardt.

Toomkirikus toimunud konverentsil „RAHU“ kõnelesid nii riigi kui üksikisiku rollist rahu tagamisel Euroopa parlamendi saadik Riho Terras, julgeolekuekspert Rainer Saks, endine välisminister Riivo Sinijärv, piiskop Philippe Jourdan, kirikuõpetaja Matthias Burghardt ning Bogdan Ljutjuk Ukraina kultuurikeskusest. Konverentsi modereerisid peapiiskop Urmas Viilma ning kirikuõpetaja Arho Tuhkru.

Toomkonverentsi korraldamist toetab Kirikufond (SA EELK Toetusfond).

Lisa kommentaar